Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Торік прокуратура Львівщини направила до суду з обвинувальними висновками 790 кримінальних справ

Торік слідчими органами прокуратури Львівської області закінчено розслідуванням та направлено до суду з обвинувальними висновками 790 кримінальних справ, з них 361 справа про злочини економічної спрямованості. У закінчених розслідування кримінальних справах економічної спрямованості встановлено збитків на суму понад 16 млн грн, з яких в ході слідства відшкодовано 9 млн грн. Окрім цього, шляхом накладення арешту на майно обвинувачених, забезпечено відшкодування більше 6 млн грн збитків, заподіяних злочинами вказаної категорії. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Значна увага приділялася виявленню та розслідуванню злочинів, вчинених на пріоритетних напрямах економіки, зокрема у банківській сфері, в агропромисловому комплексі, в сфері приватизації, оподаткування та земельних правовідносин.

Так, за вчинення злочинів у банківській сфері до кримінальної відповідальності притягнуто 86 осіб, в тому числі 8 працівників банківських установ.

Порушено низку актуальних кримінальних справ у сфері земельних правовідносин. Загалом у минулому році до суду направлено 18 кримінальних справ у зазначеній сфері, які, в основному, порушувалися за фактами зловживань службових осіб органів місцевого самоврядування та контролюючих органів при наданні у власність чи в оренду земельних ділянок громадянам.

Окрім цього, у 2009 році до суду скеровано 4 кримінальні справи про легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, в тому числі і про вчинення таких злочинів організованою злочинною групою.

Головним управлінням юстиції Львівської області розроблено методичні рекомендації на теми: „Поняття корупції та корупційних правопорушень”, „Провокація, одержання та давання хабара”, „Поняття, ознаки та види правової поведінки та правопорушення”, які скеровано у навчальні заклади м. Львова для використання в роботі при організації правоосвітніх заходів, проведено лекції та круглі столи з питань боротьби зі злочинністю та корупцією.

Відповідно до плану, проводились засідання Міжвідомчої регіональної оперативної групи з питань протидії корупції, на яких розглядалися питання щодо розгляду звернень по земельних питаннях Львівською міською радою; законність та економічну обґрунтованість прийняття Львівською міською радою рішення щодо нових тарифів на житлово-комунальні послуги. Про стан виконання рішень судів в сфері земельних відносин, банкрутства підприємств, а також рішень судів пов’язаних з рейдерством, в результаті яких наноситься шкода юридичним та фізичним особам, а також державним інтересам. Проаналізовано причини скасування та зміни апеляційними судами постанов місцевих судів у справах про адміністративну відповідальність за порушення вимог Закону України „Про боротьбу з корупцією”.

У вересні 2009 року відбулася колегія облдержадміністрації, на якій розглядалося питання „Про хід виконання Комплексної програми профілактики злочинності у Львівській області на 2005-2010 роки” в частині протидії корупції, в т.ч. у сфері землекористування.

З метою усунення недоліків у забезпеченні проведення єдиної державної політики у сфері протидії корупції Колегія облдержадміністрації вирішила звернути увагу посадових осіб на безумовне та своєчасне виконання вимог Законів України „Про державну службу”, „Про боротьбу з корупцією” та інших нормативно – правових актів з питань державної служби та запобігання проявам корупції.

Рішенням колегії рекомендовано райдержадміністраціям та органам місцевого самоврядування області забезпечити обов’язковий розгляд в установленому порядку постанов суддів у справах про корупційні діяння та вжиття відповідних заходів до державних службовців згідно з ст. 30 Закону України „Про державну службу”, які здійснили правопорушення пов’язані з корупцією. Систематично проводяться засідання Міжвідомчої регіональної оперативної групи з питань протидії корупції у Львівській області.

У грудні 2009 року проведено міжвідомчу нараду з керівниками облдержадміністрації, апаратом прокуратури області, ГУ МВС України у Львівській області, УСБУ у Львівській області, а також голів апеляційного суду Львівської області, Львівського апеляційного господарського суду, господарського суду Львівської області, Львівського апеляційного адміністративного суду та Львівського окружного адміністративного суду, на якій розглянули питання щодо протидії корупції у системі судової гілки влади.

2-3 грудня 2009 року у Львівському регіональному інституті державного управління проведено семінар на тему „Роз’яснення основних норм Закону України „Про засади запобігання та протидії корупції”: правозастосовуючі та організаційні аспекти”.

Облдержадміністрація постійно здійснює координацію діяльності правоохоронних органів та органів виконавчої влади у протидії злочинним проявам та корупції. На місцевих рівнях постійно проводяться навчання з держслужбовцями та особами, які перебувають у кадровому резерві, розроблено і виконуються заходи щодо дотримання чинного законодавства про державну службу та боротьбу з проявами корупції, розроблено перелік посад державних службовців, які працюють у сферах, де існує високий ризик прояву корупції та процедурні заходи для осіб, які займають ці посади, що запобігатимуть проявам корупції у процесі виконання ними службових обов’язків.

Звіт складено відповідно до виконання законів України „Про боротьбу з корупцією”, „Про державну службу”, доручення Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2007 року №657 „Про затвердження плану заходів щодо реалізації Концепції подолання корупції в Україні” „На шляху до доброчесності” на період до 2010 року, Кабінету Міністрів України від 23 січня 2008 року №40788/165/1-07, Програми діяльності уряду „Український прорив: для людей, а не політиків” щодо запобігання корупції серед державних службовців.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ