Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Торік в Україні 700 ОСББ взяли кредит на енергозбереження

За минулий рік 700 ОСББ в Україні взяли кредит на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації будинків, повідомила прес-служба Львівської міської ради.

У Львові триває V Форум місцевого самоврядування. Учасники Форуму активно долучаються до дискусійних панелей. Під час обговорення теми «Реформування сфери ЖКГ у контексті процесу децентралізації» відзначили позитивний досвід ОСББ із залучення кредитів на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації будинків. В приклад поставили досвід Львова та Луцька.

Дієвість взяття кредитів на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції і модернізації будинків підкреслила Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм ГО «Опора». Вона зазначила, що за минулий рік 700 ОСББ України взяли кредити і, провівши ремонти в будинках, встановивши ІТП, отримали економію витрат на енергоносії до 60%.

«Спілкуючись з мешканцями і інформуючи їх про можливість отримання кредиту на реконструкцію будинків, побачили, що побутує два міфи, які стримують мешканців. Перший – що це дорого. Тут ми пояснюємо, що насправді, коли взяти кредит, провести заходи з енергоефективності, кошти можна повертати вже за рахунок отриманої економії.

Другий міф – що я можу щось зробити лише в своїй квартирі. Тут наголошуємо що заходи, які ми можемо провести в своїй квартирі в плані енергоощадності, не дають такої економії, як заходи впроваджені в цілому будинку.

Тому потрібно проводити активну інформаційно-просвітницьку роботи з мешканцями.

Найкраща на сьогодні, на мою думку, фінансова модель, яку може запропонувати держава, це щоб, коли будинок бере кредит на заходи з енергоефективності, 40% тіла кредиту компенсує держава, а орган місцевого самоврядування компенсує ще частину або відсоткову ставку кредиту.

Сьогодні гарний досвід і позитив від цього демонструє Львів», - розповіла Тетяна Бойко.

Галина Когут, виконавчий директор ГС «Львівська асоціація власників житла і управителів житловою нерухомістю» наголосила, що на сьогодні навести лад і забезпечити комфорт в житлових будинках можна лише через ОСББ.

«Потрібно популяризувати створення ОСББ, бо на сьогодні, це найкраща і фактично єдина можливість зробити свій будинок енергоефективним», - додала Галина Когут.

Модератор дискусії Василь Бригілевич назвав яскравим прикладом кілька будинків на вул. Стрийській у Львові, мешканці яких створили ОСББ, взяли два мільйонні кредити, провели утеплення будинків і встановити ІТП, та досягли економії енергоресурсів і стали прикладом для інших.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ