Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Травматична зброя в Україні: правові аспекти та асортимент

Ілюстративне фото

Громадяни України, згідно з Конституцією, мають право на самозахист. Найбільш дієвим і при цьому законним засобом самозахисту є травматична зброя. Про правові аспекти її обігу та застосування, а також про її асортимент в українських зброярнях ми й поговоримо в цьому огляді.

Юридичні аспекти

Громадяни України, які досягли 21-річного віку, за відсутності судимості й медичних протипоказань, мають право на купівлю та носіння “травматики” у разі якщо вони належать до наступних категорій населення:

  • співробітників прокуратури, правоохоронних органів (та їхніх найближчих родичів);
  • працівників суду;
  • учасників кримінального судочинства; 
  • журналістів (зокрема тих, які перебувають поза штатом);
  • депутатів ВР України;
  • військовослужбовців на контракті;
  • учасників громадських формувань з охорони кордону та громадського порядку;
  • держслужбовців.

Власники травматичної зброї зобов'язані суворо дотримуватися певних правил, зокрема стежити за дистанцією пострілу, яка повинна бути не меншою ніж 3,5 м до цілі. Також заборонена стрільба в голову, шию, пах, а стосовно жінок, додатково ще й у груди. В іншому разі різко зростає ризик важких поранень і летального кінця для нападника.

Згідно із законодавством, на території України дозволений продаж спецпристроїв виключно вітчизняних виробників. Ознайомитися з їхнім асортиментом і отримати консультацію щодо купівлі травматичної зброї можна на сторінці інтернет-магазина "Мисливська зброя" – https://zbroya.store/zbroya/travmatichna-zbroya/. Менеджери даної зброярні завжди раді прийти на допомогу.

Яка травматична зброя популярна в Україні

На українському ринку можна зустріти пістолети, а також револьвери для відстрілу гумових куль.

Пістолети зустрічаються найчастіше. Можна придбати модель як у калібрі 9 мм P.A., так і .45 Rubber. Їхній сильний бік – магазин місткістю до 17 набоїв (у моделях, що мають найбільші габарити) і велика швидкість перезаряджання. Серед недоліків – менша надійність порівняно з револьверами, а також існуюча заборона на носіння пістолета з набоєм у набійнику, що дещо знижує швидкість приведення зброї в бойовий режим.

Револьвер, через свою відносну простоту, більш надійний. Однак місткість його барабана не перевищує 6 набоїв, а швидкість його перезаряджання істотно більша порівняно з пістолетом. До переваг револьвера відносять також швидкість його освоєння користувачем, який вперше взяв зброю у руки.

Про що важливо пам'ятати

Попри свій нелетальний характер, травматична зброя за певних обставин здатна вбити людину. Нерозуміння цього факту може зіграти злий жарт як зі зловмисником, який може поставитися до травмата як до іграшки, а не реальної загрози, так і з власником спецпристрою, у якого може виникнути спокуса використати травмат у ситуації, яка далека від критичної.

Також майбутній власник травматичної зброї має не забувати про важливість регулярних стрілецьких тренувань. Відточені навички поводження зі спецпристроєм врятували вже не одне життя.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ