Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Трудовий колектив шахти-водокачки «Червоний Жовтень» в Єнакієвому на грані соціального вибуху

Єнакієве знову перед загрозою підтоплення шахтними водами. Трудовий колектив міської шахти-водокачки «Червоний Жовтень» на грані соціального вибуху, з початку року гірники ще не отримували заробітну плату. Про це повідомила Профспілка працівників вугільної промисловості України.

У 2011 році гірники водовідливного комплексу шахти «Червоний Жовтень» (Єнакієве, Донецька обл.), що входить до ДП «Укршахтгідрозахист», не отримали ні копійки заробітної плати. Шахтарів вже два місяці годують порожніми обіцянками, щоразу вигадуючи нову причину перенесення виплати грошей.

А нещодавно керівництво ДП «Укршахтгідрозахист» заявило щиро: «Грошей нема, навіть не чекайте», посилаючись на зволікання з боку Кабінету міністрів України, який досі не затвердив постанову, що регламентує надходження коштів підприємствам «Укршахтгідрозахист».

«Люди обурені до межі, - говорить голова первинної профспілкової організації шахти «Червоний Жовтень» Юрій Тесля, - скільки можна випробовувати їх терпіння?! Влітку торік лише загроза зупинки водовідливних установок змусила Мінвуглепром згадати про нас і виплатити чотиримісячну заборгованість із заробітної плати, і ось знову така ж ситуація ... ».

Річ у тому, що шахта «Червоний Жовтень» - це, так звана, «помийниця», сюди стікаються води з інших вугільних підприємств регіону. Її зупинка може обернутися катастрофою для Єнакієве. Якщо водовідливної комплекс припинить роботу, під водою опиняться території, на яких стоять житлові будинки, підтоплення загрожує і чинним шахтам. І тоді проблема одного держпідприємства перетвориться на екологічну катастрофу міського масштабу, від якої можуть постраждати люди.

Заборгованість із заробітної платі найгостріша, але аж ніяк не єдина проблема шахтарів «Червоного Жовтня». Хронічне недофінансування всіх статей витрат уже призвело до того, що підприємству за борги відключили подачу водопровідної води, доводиться використовувати тільки шахтну воду, яка не проходить необхідне очищення, на ремонт обладнання і підтримку гірничих виробок у нормальному стані засобів також практично не виділяють.

А тут ще одна біда ... Торішній наказ Мінвуглепрому з оптимізації заробітної плати на підприємствах галузі призвів до скорочення працівників шахти, а тим, хто уникнув звільнення було поставлено умову - кожен працівник зобов'язаний в 2011 році взяти безкоштовну відпустку за свій рахунок як мінімум на 11 днів.

«На нас дивляться, як на нахлібників, - обурюються гірники «Червоного Жовтня», - зарплату виплачують, як послугу роблять! Адже фінансування повністю бюджетне, оскільки добувати вугілля гідрозахисним шахтам заборонили, відповідно, власних коштів у підприємства нема».

А заробляти частину коштів шахтарі могли б і самі. Вони пропонують дозволити подібним шахтам видобуток вугілля на низьких глибинах в межах їх шахтного поля. За підрахунками фахівців, на яких покликаються шахтарі , це дозволило б їм забезпечувати своїх трудівників побутовим вугіллям, оплачувати комунальні витрати шахти, до того ж на підприємстві з'явилися б нові робочі місця. Але така ініціатива гірників не знаходить розуміння у керівництва галузі.

Місячний фонд оплати праці на шахті «Червоний Жовтень» складає з нарахуваннями 550 тис. грн. Як «вибити» свій заробіток з початку року гірники вирішать завтра. Після I зміни, о 13.30., Вони зберуться в загальній ошатною шахти, щоб обговорити подальші дії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ