Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Трускавець додатково отримає майже 2 млн грн на виплату зарплат вчителям

Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про спрямування додаткових субвенційних коштів для виплати заробітних плат вчителям. Для трускавецьких педагогів буде спрямовано ще 1 млн 974 тис. 300 грн. Про це Гал-інфо повідомили у прес-службі Трускавецької міської ради.

Як пояснив начальник відділу освіти Орест Лобик, виплата коштів педагогам вперше здійснюватиметься із розрахунку реальної кількості учнів, а не за торішніми даними.

 ʺНам надійде 1 млн 974 тис. грн. на субвенцію педагогічним працівникам шкіл в зв’язку з тим, що внесено зміни до формули. Раніше міста обласного значення були в ущемленому становищі, бо формула відповідала тільки потребам міст районного значення. А тепер фінансування виділяється з розрахунку фактичної наявності учнів у школі, а не за попередній рік. У формулу, за якою розраховується заробітна плата, закладається показник наповнюваності класу, а в нас він найвищий в області – 27 учнів. Також на розмір субвенції вплинув той факт, що цьогоріч у Трускавці навчається значно більша кількість школярів, ніж у минулі рокиʺ, - зазначив начальник відділу освіти ТМР Орест Лобик.

Збільшення кількості учнів у школах Трускавця та щорічне збільшення кількості першокласників порівняно з попередніми роками свідчить про те, що Трускавець – місто, в якому комфортно жити, навчатися, працювати, відпочивати. Окрім трускавчан в школах міста навчаються діти жителів сусідніх сіл, а подеколи й міст. Зросла кількість учнів у школах і за рахунок дітей ВПО (внутрішньо переміщених осіб). А продумана політика міської влади щодо наповнюваності класів свідчить про ефективне використання людських та енергетичних ресурсів та прогрес у втілюванні ідей сталого розвитку.

Для порівняння, освітня субвенція для Дрогобича складає 4 910 тис. грн, для Борислава – 2 900 тис. Кількість шкіл в цих містах є в рази більшою, ніж у Трускавці, а відповідно більшими є і проблеми з оплатою праці вчителів. Тож сума субвенції в майже 2 млн грн для трьох шкіл Трускавця є досить значною та свідчить про правильно обрану стратегію в освітній галузі міста-курорту.

ʺ1 млн 970 тис. гривень субвенції – це ті кошти, які потенційно мали витратити з міського бюджету. Тепер ми їх економимо і можемо виділити на капітальні видатки в галузі освіти чи на інші важливі для міста потреби, наприклад в медицині чи житлово-комунальному господарстві. Ця цифра є досить великою для Трускавця. Наприклад, Дрогобич маючи 18 шкіл має 4 млн 900 тис. грн субвенції, Борислав 2 млн 900 тис., район з близько півсотні шкіл – 1 млн 586 тис. грн. Якщо в класі 5, 8 чи 15 учнів, то зрозуміло, що фінансування менше. В нас за останні два роки суттєво збільшилася кількість дітей у школах, середня наповнюваність класів – 27 учнів. За останні два роки в наші трускавецькі школи прибуло додатково 250 дітей. Це діти, яких батьки привозять на навчання до Трускавця з навколишніх територій, або діти тих, хто приїхав на постійне місце проживання в Трускавець – чи то внутрішньо переміщені особи, чи то ті, які придбали тут нерухомість і приїхали сюди з дітьми. Тобто, будівництво, яке проводиться в Трускавці, сприяє збільшенню кількості населення в нашому місті. А знаючи які демографічні виклики стоять зараз перед Україною, така політика збільшення кількості населення у місті обов’язково дасть свої плоди в різних сферах, у тому числі щодо трудових ресурсівʺ, - прокоментував позитивну динаміку збільшення кількості учнів у школах Трускавця міський голова Андрій Кульчинський.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, 12 лютого Уряд спрямував додатково 2,2 млрд гривень для виплати заробітних плат вчителям.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ