Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Три села біля Львова вийдуть на акцію протесту через утилізацію сміття по-старому

Прес, який мав пресувати львівське сміття й робити з нього "сміттєвий камінь", щоби укріплювати стінки та тіло сміттєзвалища в Грибовичах, уже поламався. І міська влада Львова хоче знову вивозити сміття так, як це відбувалося останні п'ятдесят років, повідомили у Львівському прес-клубі.
Гал-інфо

Сьогодні, 25 серпня, під час прес-конференції на тему: “Що Львівська міська рада планує зробити зі сміттям за кошти Європейського інвестиційного банку: відповідь Мінрегіонбуду та оцінка громадськості” мешканка села Малехів Галина Денько повідомила, що місцеві мешканці трьох сіл - Малехів, Великі та Малі Грибовичі - завтра, 26 серпня проведуть чергову акцію непокори. Проте, як це буде проходити, вона відмовилася говорити. 

«Я вже маю досвід. Як тільки я повідомляю про такі акції, то до мене приїжджають з СБУ та міліції, і акція не відбувається», - каже вона. 

Мешканці села Малехів говорять, що вже не вірять міській владі Львова. Адже цього тижня до них приїжджав новопризначений директор ЛКП "Збиранка" Володимир Занік, який вже відкрито говорить про звичайний вивіз сміття. 

Сміттєвий камінь у Львова не виходить - нема чим пресувати сміття

«Єдине, що він обіцяє, так це - забетонувати дно. Я не спеціаліст, але не розумію як можна бетонувати те, що рухається і під чим знаходяться тонни сміття», - дивується Галина Денько. 

Вона нагадала, що перемовини між міською владою Львова та мешканцями сіл, які розташовані в зоні дії Грибовицького звалища, тривають вже десять років. 

«Десять років поспіль ми попереджали, що не робиться ані те, ані інше. Очевидно, ми розмовляємо з міською радою на різних мовах. Достукатися там немає до кого. Неодноразово ми вдавалися до акцій непокори. Але це не вирішувало проблеми. Аж поки не сталася трагедія. І зараз ніхто не покараний, крім старого діда, який виконував чітко те, що йому вказувала міська рада», - обурюється мешканка села Малехів. 

Також вона каже, що сміттєзвалище постійно загоряється, але це всіляко приховують. 

«Нещодавно два дні гасили водою. Тіло звалища рухоме, за три місяці сіло майже на три метри», - стверджує Галина Денько.

Депутат Малехівської сільської ради Руслан Дорош нагадав, що після трагедії на звалищі Малехівська сільська рада організувала громадське обговорення, де були присутні чиновники від міста і облдержадміністрації. 

«Чиновники пропонували стабілізувати звалище тим "сміттєвим каменем". Але люди на це не погодилися. На обговоренні одноголосно вирішили закрити звалище та не надавати ніяких ділянок в районі сміттєзвалища для робіт, які повязані зі сміттям. Мешканці вимагають, щоби рекультивацію звалища проводили глиною, піском, іншими матеріалами, тільки не сміттям», - каже він.

Проте, за словами мешканця села Малехів Тараса Сиротинського, чиновники Львова заявили, що такої кількості грунту, аби накрити тіло звалища, немає, та й він дуже дорогий. 

«Міська влада Львова каже, що для цих робіт їм треба три мільйони метри кубічних грунту. Натомість наші розрахунки показують, щоби засипати один гектар шаром у два метри потрібно 20 тисяч метрів кубічних грунту. Площа сміттєзвалища - 30,41 га, тобто потрібно орієнтовно 610 метрів кубічних», - рахує він.

Щоби вирішити це питання, село Малехів надало приблизно половину потрібної землі, ділянку площею в шість га, звідкіля можна вибрати 300 метрів кубічних. Стільки ж землі для цих робіт готове надати безкоштовно і село Грибовичі. Проте, за його словами, місто відмовилося від цього подарунку. 

«Натомість міськвиконком Львова у 2016 році, після трагедії, затвердив проект рекультивації, який був розроблений у 2013 році. В тому проекті, передбачається до загального об'єму накопичеого сміття, а це - 11,3 млн метрів кубічних, під час рекультивації завезти ще приблизно три мільйони метрів кубічних сміття. Тобто цю гору місто планує збільшити на третину», - обурюється він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ