Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Триває сезон малярії: торік в Україну завезли 50 випадків

З червня по вересень триває сезон активної передачі збудника малярії. Торік саме у цей сезон зафіксовано майже 40 % усіх річних випадків малярії в країні, повідомили у Держсанепідслужбі України.

У 2014 році мали місце 50 випадків захворювання на малярію у країні та 3 випадки паразитоносійства малярії у Хмельницькій області.

Усі 50 випадків малярії, які були зареєстровані - завізні. Громадяни України завезли інфекцію у 33 випадках (66 %), іноземці – 17 (34 %). Зафіксовано два летальних випадки тропічної малярії. Для порівняння, у 2013 році зареєстровано 78 завізних випадки із них - 4 летальні.

Найбільше випадків захворювання на малярію торік виявили в м. Києві – 8; Миколаївській області та на водному транспорті – по 5; Дніпропетровській, Житомирській, Львівській, Одеській, Харківській областях – по 4; Сумській області –3.

Серед захворілих було 45 чоловіків і 5 жінок. На малярію хворіли робітники, пілоти, моряки, студенти. Тропічна малярія (P.falciparum) у 2014 році складала 30 випадків (61,2%)  триденна (P.vivax) – 5 (10,2%), овале-малярія (P.ovale) – 4 (8,2%), чотириденна малярія (P. malariae) – 1 (2%), малярія спричинена декількома збудниками –  9 (18,3%).

Призвести до ускладнень перебігу хвороби та спричинити летальні наслідки можуть наступні факти. Перш за все нехтування проведенням хіміопрофілактики малярії під час перебування в ендемічних країнах. «Як показують результати епідрозслідувань випадків малярії, що зафіксовані у минулому році, один із потерпілих взагалі не отримував хіміопрофілактику перед подорожжю, - зазначає Олександр Заіка, начальник відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань, санітарної охорони середовища Держсанепідслужби України. - У іншому випадку дані про проведення хіміопрофілактики просто відсутні».

Самолікування та бажання лікуватися вдома, а як наслідок - пізнє звернення хворих по медичну допомогу (через 5 діб від початку захворювання), не дає людині шансів перемогти хворобу. Ще одним нагальним питанням залишається недостатня настороженість медичних працівників закладів охорони здоров’я щодо малярії. Незважаючи на те, що обоє громадян, померлих від малярії, були членами екіпажів суден (моряками) і прибули з закордонних рейсів, у них не було зібрано своєчасний епіднанамнез та, як результат, не призначено відповідне лабораторне дослідження крові та подальше лікування.

За даними відомчих статистичних звітів територіальних органів Держсанепідслужби України, санітарно-ентомологічна ситуація в Україні залишаються нестійкою: з 7 видів комарів роду Anopheles, які є переносниками збудника інфекції, у 2014 році в Україні реєструвалися 5.

 

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ