Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Церква-музей Климентія Шептицького отримала новий об'єкт доступності

Сьогодні, 3 грудня, до Міжнародного дня людей з інвалідністю презентували новий об’єкт доступності - інноваційну гідравлічну платформу для людей з інвалідністю. Її облаштували перед входом до церкви Блаженнішого Климентія Шептицького.
фото - пресслужба ЛОДА

Про це інформує пресслужба ЛОДА.

Як зазначив керівник ГО "Реабілітація людей з інвалідністю" Ярослав Грибальський, який координував проєкт на всіх етапах його реалізації, механізм - простий, проте має надзвичайно важливе значення. Адже відтепер людина на кріслі колісному може без проблем та сторонньої допомоги відвідати храм Климентія Шептицького та музей Андрея Шептицького, який є на території. Сюди така особа може заїхати завдяки пандусу.

Погоджується із Ярославом Грибальським членкиня ГО, психолог Наталія Курило. Вона одна з перших перевірила зручність нової платформи.

"Кожен раз коли тебе, особливо незнайомі люди, підіймають по сходах, це завжди виклик і ризик. Як вони піднімуть, чи не вилетиш ти з візка, які можуть бути наслідки… Питання доступності - це, по-перше, питання безпеки, також це - питання гідності. Окрім того, сьогоднішній захід демонструє і зміну свідомості, адже показує, що особи з інвалідністю - це не лише медицина і соцзахист, це також духовна спадщина та активний відпочинок, туризм тощо. Тобто, кожне місце, де є люди, це також місце для людей з інвалідністю", - зазначила Наталія Курило.

Об’єкт доступності реалізували в межах транскордонного проєкту "Захист громадянських прав осіб з інвалідністю і створення можливостей для них пізнавати унікальну культурну і архітектурну спадщину міст Львова і Перемишля". Він співфінансувався за кошти Європейського Союзу в межах Програми транскордонного співробітництва Польща - Білорусь - Україна ЄІСП 2014-2020.  

"Проєкт "Польща - Білорусь - Україна" дає змогу розвивати різні проєкти, зокрема і інфраструктурні, і екологічні тощо. Робота ведеться вже багато років і вона є відповідальною, адже проекти реалізуються спільно країнами-партнерами. Сьогодні на рівні держави розробляється програма безбар’єрності до 2030 року. Тут ми маємо забезпечити доступ людей з інвалідністю до всіх закладів, як державних, так і комунальних. Сьогодні стоїть питання провести інвентаризацію усіх об’єктів, які потребують відповідного доступу. Це тривала праця, адже об’єктів багато. Сьогодні напрацьовується механізм відбору першочергових об’єктів. На наступний рік ми плануємо завершити облаштування пандусів чи то ліфтів в усіх адміністративних будівлях і будівлях органів місцевого самоврядування", - зазначив заступник голови Львівської ОДА Юрій Бучко.

Так, в процесі реалізації проекту «Захист громадянських прав осіб з інвалідністю і створення можливостей для них пізнавати унікальну культурну і архітектурну спадщину міст Львова і Перемишля» створили два туристичні маршрути у Львові та Перемишлі та адаптували їх до потреб осіб з інвалідністю:

  • Маршрут у Львові містить 8 об’єктів середньовічної архітектурної спадщини (включені) в ЮНЕСКО – район Підзамче – середньовічні церкви 13-17 ст.
  • Маршрут у Перемишлі містить 5 об’єктів середньовічної архітектурної спадщини, відвідування до яких мають бути доступні для користувачів на інвалідних візках.

Також, встановили інженерні засоби, що уможливили доступ до історичних та архітектурних об’єктів: власне гідравлічний підйомник перед входом до церкви-музею Бл. Климентія Шептицького та пандус перед входом до Францисканського костелу у Перемишлі.

Окрім цього, сьогодні в межах презентації ліфта підписали Меморандум "Про спільний захист прав людей з інвалідністю на рівну участь в туризмі та просування концепції доступності культурно-історичної спадщини для людей з інвалідністю на рівні з іншими". У цьому напрямку спільно працюватимуть обласна, міська влада та громадськість.

"Дякуємо усім нашим партнерам, які спільно з нами працюють у напрямку розвитку інклюзивного туризму, експертам, які підказують і допомагають з практичної точки зору. Вірю, що спільно ми зможемо досягти хороших результатів. Адже наша область має багато ініціатив і може в цьому бути прикладом для інших",- зазначив заступник керівника управління туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ