Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Цього року знищили понад 32 тис вибухонебезпечних предметів, серед них - 4 авіаційні бомби

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Лише впродовж минулої доби здійснено 37 виїздів, під час яких виявлено 173 боєприпаси, у тому числі 4 авіаційні бомби.

ДСНС наголошує, що при виявленні ВНП найперше, що треба зробити — повідомити рятувальників, поліцейських та в жодному разі не чіпати знахідку! Крім того, на застарілі боєприпаси можна натрапити будь-де.

Так, 29 липня на Черкащині, а саме на полі поруч із селом Лисича Балка Катеринопільського району, після проведення сільськогосподарських робіт місцевим населенням було знайдено невідомий предмет, схожий на боєприпас. На місце виявлення одразу ж прибули рятувальники з 2-го Державного пожежно-рятувального поста та ідентифікували знахідку як артилерійський снаряд калібру 122 мм. Піротехніки ДСНС вилучили снаряд для подальшого знищення та перевірили прилеглу територію.

На Хмельниччині 25 липня піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС в області, у спеціально відведеному місці, знищили фугасну авіабомбу ФАБ-250 часів Другої Світової війни. Небезпечну знахідку було виявлено на колишньому військовому полігоні в м. Старокостянтинів. Вже 30 липня хмельницькі піротехніки знищили ще дві фугасні авіабомби ФАБ-100 та ФАБ-250, виявлені на тому ж полігоні.

У свою чергу на Буковині, 26 липня фахівці групи піротехнічних робіт Управління ДСНС у Чернівецькій області знищили два вибухонебезпечних предмети: артилерійський снаряд калібру 76 мм та мінометну міну калібру 82 мм часів Першої світової війни. Їх виявили місцеві мешканці у місті Вижниця неподалік річки Черемош.

30 липня група піротехнічних робіт Управління ДСНС у Житомирській області знищила 3 боєприпаси часів минулих війн. Одразу 2 вибухонебезпечні предмети було виявлено поблизу с. Кам’янка. Там працівник залізниці ремонтував колію. Поблизу неї він побачив, що з-під землі видніються 2 підозрілі предмети. Про це він сповістив за номером «101». Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували знахідки як 2 артилерійські снаряди калібром 76 мм часів минулих війн. Ще один ідентичний снаряд було виявлено в с. Антопіль Андрушівського району.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Так, упродовж 30 липня підрозділами ДСНС України на території Донецької області, де проводиться ООС, було обстежено 5,94 га території та виявлено і вилучено 15 ВНП. Водночас, на території Луганської області, де проводиться ООС, було обстежено 1, 31 га території та виявлено і вилучено 2 ВНП.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 32 тис. вибухонебезпечних предметів.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

- торкатися підозрілого предмету або пересувати його;

- заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;

- здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;

- намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ