Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Цьогоріч до акції #яДонор долучилася рекордна кількість українців

Понад 6 із половиною тисяч людей по всій країні поділились своєю кров’ю під час тижневої акції #яДонор, яку проводили до Світового дня донора. Про це інформує прес-служба МОЗ України.

Близько 3 тисяч літрів крові, зібрані у пунктах донацій, допоможуть врятувати майже 20 тисяч життів.

Рекордсменом цього року стала Запорізька область, там донорами стали понад 1100 українців. На другому місці - Миколаївська область, де до акції долучилися майже 900 донорів, на третьому - Харківська із кількістю трохи більше 800 донорів.  

Крім того, до акції долучалися інформаційно. Всі, хто хоча б раз у житті здавав кров, писали про це в соціальних мережах із хештегом #яДонор. Зокрема, акцію підтримали акторка Ірма Вітовська та лідерка гурту ONUKA Наталія Жижченко. 

“Це вперше за останні роки в Україні до благодійної здачі крові долучається так багато людей. Але ми на цьому не зупиняємось, і популяризація культури донорства в країні залишається одним із пріоритетних завдань. Щоб до 2022 року, коли має завершитися реформа системи крові в Україні, кожен пацієнт мав доступ до безпечної і якісної крові та її компонентів”, - розповів Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я. 

Незважаючи на те, що кількість донорів в Україні постійно зростає, більшість із них (70%) жертвують кров лише раз – коли доводиться рятувати рідних чи близьких. Міністерство охорони здоров'я та Центр громадського здоров'я України закликають здавати кров регулярно і долучатися до порятунку життя. Наразі в Україні кількість донацій майже втричі менша (12 на 1000 населення), ніж рекомендовано ВООЗ (33 на 1000 населення).

“Кожні кілька секунд хтось у світі потребує крові. І саме добровільна та регулярна  пожертва крові від донорів рятує мільйони життів щороку. Крім змін у структурі системи крові і в підходах до фінансування, важливо змінити ставлення українців до донорства. Якомога більше людей повинні позбутися стереотипів і усвідомити, що здавати кров – це безпечно, корисно для вашого здоров’я, і це рятує комусь життя”, – розповіла начальниця відділу безпеки крові та донорства Центру громадського здоров’я МОЗ України Ірина Славінська.

Донором крові чи плазми може стати кожен здоровий українець, якому виповнилося 18 років і який важить більше 50 кг. Щоби стати донором крові, зверніться до найближчої станції переливання крові чи центру крові. Візьміть із собою документ, що посвідчує особу.

Як підготуватись до здача крові
Як підготуватись до здача крові
Як підготуватись до здача крові
Як підготуватись до здача крові
1/2

Докладніше про те, хто може бути донором і як підготуватися до здачі крові, – за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ