Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

ЦВК: Спроба проведення рф будь-яких виборів на ТОТ України - злочин

Під час сьогоднішнього засідання Комісія ухвалила постанову, якою підкреслила нелегітимність організації підготовки та проведення російською федерацією будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях України. Про це повідомили 7 липня пресслужба секретаріату Центральної виборчої Комісії

Як відомо, 15 червня центральна виборча комісія російської федерації – держави-агресора прийняла чотири постанови про призначення на 10 вересня цього року на тимчасово окупованих територіях України, а саме: в Донецькій, Луганській, Херсонській та Запорізькій областях, так званих виборів до окупаційних представницьких органів влади. Також на цей день призначено “додаткові вибори” в державну думу рф в одному з незаконно утворених окупаційною владою виборчих округів у місті Сімферополі.

Центральна  виборча комісія як головний орган адміністрування виборів в Україні наголошує, що вказані рішення цвк рф є не тільки грубим порушенням норм як українського, так і міжнародного права, а й ще одним неспростовним доказом злочинних дій рф та її політичного керівництва.

Адже спроба організації та проведення цих виборів на тимчасово окупованих територіях України є продовженням цинічного зазіхання росії на державний суверенітет і територіальну цілісність України, її державний устрій, закріплені в Конституції України.

Відсутність у рф суверенної влади над українськими територіями не дозволяє державі-окупанту призначати і проводити на них легітимні вибори, а всі призначені державою-агресором за межами її юрисдикції, на порушення суверенітету, політичної незалежності та територіальної цілісності України вибори на цих територіях апріорі є нелегітимними.

Комісія також зауважує, що організацію підготовки та проведення виборів на території України до органів державної влади, органів місцевого самоврядування можуть здійснювати відповідно до Конституції та законів України тільки уповноважені законом суб’єкти – виборчі комісії, утворені згідно з вимогами  українського закону. Проте на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим, Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей на сьогодні не утворені або не функціонують визначені законодавством України органи адміністрування виборів. Окрім того, в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні заборонено проведення будь-яких виборів.

Відтак ЦВК засудила протиправні дії та рішення державної думи, президента, цвк рф, а також її окупаційної адміністрації щодо організації підготовки і проведення на тимчасово окупованих територіях України зазначених псевдовиборів чи будь-яких інших виборів, що проводяться рф на цих територіях нашої держави. А також наголосила, що будь-які спроби щодо організації підготовки та проведення на території суверенної незалежної України органами влади рф та їх посадовими особами чи за їх сприяння псевдовиборів є нелегітимними, а їх результати не матимуть жодних юридичних наслідків.

Комісія звернула увагу державних органів та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, суб’єктів у сфері медіа, політичних партій і громадських об’єднань, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, громадян України на кримінальну відповідальність за участь в організації та проведенні незаконних виборів на тимчасово окупованих територіях України або за публічні заклики до їх проведення та за пособництво державі-агресору.

Громадян України – виборців, які проживають на тимчасово окупованих територіях України – в Автономній Республіці Крим, Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, ЦВК закликала утриматися від участі в будь-яких заходах, зокрема, формуванні так званих виборчих органів, поширенні інформації чи агітації, спостереженні за псевдовиборами та інших заходах, спрямованих на організацію їх підготовки та проведення, тим самим продемонструвати свою громадянську позицію, підтримати територіальну цілісність України та єдність Українського народу.

Своєю чергою іноземні держави та їх органи адміністрування виборів, а також міжнародні організації Комісія закликала засудити дії та рішення державної думи, президента, цвк рф та її окупаційних адміністрацій щодо здійснення заходів, спрямованих на організацію підготовки та проведення псевдовиборів, призначених на 10 вересня 2023 року, чи будь-яких інших виборів, що проводяться російською федерацією на тимчасово окупованих територіях України, не визнавати жодних їх результатів та повноважень сформованих унаслідок їх проведення нелегітимних органів окупаційної влади, а також припинити співпрацю з цвк рф та її членами, пришвидшуючи її повну міжнародну ізоляцію. Окрім того – сприяти якнайшвидшому припиненню росією окупації територій України, застосуванню та/або посиленню персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) стосовно посадових осіб і громадян рф, причетних до організації зазначених псевдовиборів.

Також Комісія закликала міжнародну спільноту, зокрема міжнародні місії зі спостереження за виборами, не брати участі в спостереженні за процесом цих псевдовиборів. Адже участь у спостереженні за ними фактично є співучастю у злочинних діях держави-агресора.

Окрім того, ЦВК звернулася до Служби безпеки України, Державного бюро розслідувань щодо оперативного розслідування фактів здійснення заходів, спрямованих на організацію підготовки та проведення зазначених псевдовиборів, встановлення причетних осіб та забезпечення їх притягнення до кримінальної відповідальності згідно з Кримінальним кодексом України.

Нагадаємо, як писало Гал-інфо, нещодавно Президент України Володимир Зеленський розповів, за яких умов можливі вибори в Україні у 2024 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ