Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Цифрова Естонія: 12 онлайн-сервісів, які запроваджені в країні

Всього за сто років Естонія перетворилася з сільськогосподарської країни в цифрову державу, що динамічно розвивається.
Цифровий підпис складніше підробити. Фото: Расмус Юркатам

В Естонії доступні сотні цифрових сервісів. Деякі з них балансують на межі фантастики, а до інших естонці настільки звикли, що не уявляють без них життя. Технології економлять час, гроші і сили: одна тільки можливість підписувати документи за допомогою ID-карти дозволяє зберегти до 5 днів на рік! Дізнайтеся, якими естонськими технологіями можна користуватися цілий рік.

Цифрова школа

Знову в школу, тепер цифрову! Державна онлайн-платформа  eKool  дозволяє батькам стежити за прогресом своїх дітей і спілкуватися з вчителям. Кожен день в систему вноситься понад мільйон оцінок.

Голосуємо по інтернету

Щоб проголосувати в Естонії, необов'язково приходити на дільницю і заповнювати бюлетень. З 2005 року в країні голосують по інтернету, і це абсолютно анонімно і безпечно.

Цифрові рецепти

Коли естонці хворіють, вони не бігають по аптеках з паперовими рецептами: лікар виписує ліки через інтернет, і про це автоматично дізнаються в кожній аптеці. Досить зайти в будь-яку аптеку, забрати ліки і почати видужувати!

Ялинка в додатку

Що може бути святковіше, ніж вирушити до лісу і самому вибрати ялинку на Новий рік? Додаток , розроблений Центром управління державними лісами Естонії, дозволяє знайти ідеальне місце, зрубати дерево і оплатити покупку за допомогою смартфону.

Підписуємо документи

Естонія може похвалитися найбільш просунутою системою ідентифікації особистості. ID-карта відкриває доступ до всіх державних цифрових сервісів, замінює медичну страховку, дозволяє подорожувати по Європі і підписувати документи.

Вчимо естонську мову

Хоча багато естонців знають кілька мов, їм дуже приємно, коли туристи розмовляють естонською. У додатку Lingvist можна безкоштовно освоїти сотню найкорисніших фраз на естонській мові.

Податки через інтернет

Чи знаєте ви, що 95% податків в Естонії виплачуються онлайн? Система цифрового оподаткування  дозволяє автоматично заповнювати всі форми через інтернет. Залишається лише перевірити дані і відправити, що займає в середньому всього 3 хвилини! 

Отримати свідоцтво про народження

Цифровий слід можна залишити вже в день своєї появи на світ. Деякі пологові будинки пропонують зареєструвати дитину без всяких паперів та отримати свідоцтво про народження через інтернет.

Запускаємо стартап

Естонія відома найбільшою кількістю стартапів на душу населення в світі. Відкрити власний бізнес простіше простого. З 2011 року зареєструвати нову компанію можна до 20 хвилин. Понад 98% нових компаній вносяться в державний реєстр через інтернет. 

Мобільне паркування

Естонці вже не пам'ятають, коли платили за паркування монетами. Додаток  Mobile Parking дозволяє знайти найближчу парковку і оплатити місце. Крім цього, сервіс синхронізується з вашою машиною по Bluetooth і починає відраховувати час як тільки відключається двигун. Більше 90% машин в Естонії паркуються через Mobile Parking.

Банківські перекази

Якщо ви збираєтеся перевести гроші за кордон під час літнього відпочинку, банк може зажадати до 5% комісійних. Естонський стартап Transferwise дозволяє переводити гроші в 8 разів дешевше, ніж через банк.

Роботи-вантажники

Нехай важкою роботою займаються роботи! Естонська компанія Starship Technologies використовує роботів, щоб доставляти товари. А термінали Cleveron дозволяють відправляти і забирати посилки.

Джерело: Taaniel Malleus

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ