Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Туреччину визнали неготовою до вступу в ЄС

Європейська комісія вважає незадовільним ступінь готовності Туреччини до вступу в Європейський Союз. Про це йдеться у звіті Єврокомісії щодо ситуації в Туреччині, який буде опублікований у вівторок, - Еспресо.

Єврокомісії відзначила у документі серйозний відкат Туреччини у сфері верховенства закону, свободи слова і незалежності судової системи.

"Туреччина зробила великі кроки в напрямку від ЄС", - зазначається в документі.

Наголошується, що за нинішніх обставин не передбачено планів про відкриття нових глав на переговорах про вступ з Туреччиною.

Для виправлення ситуації Єврокомісія закликає Туреччину в першу чергу ліквідувати надзвичайний стан, введений після спроби державного перевороту в 2016 році. Крім того, необхідно покласти край ослабленню ефективного розподілу гілок влади у політичній системі, включаючи необхідність поглибленої співпраці з Радою Європи.

Єврокомісія констатує "серйозний рецидив в області правосуддя, реформі державного управління, основних прав і свободи слова". Крім того, прогнозуються подальші рецидиви "в зростаючій кількості в інших сферах".

Брюссель похвалив Туреччину тільки за "просунуту ринкову економіку". Крім того, відзначається, що Туреччина зробила "видатні зусилля" для прийому понад чотирьох мільйонів біженців.

Нагадаємо, Туреччина отримала статус країни-кандидата на членство в ЄС у грудні 1999 року.

Президент Раджеп Таїп Ердоган неодноразово заявляв, що членство в ЄС залишається стратегічною метою для Туреччини, й уряд має намір продовжити переговори про вступ.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ