Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Туристичний сектор Львова наполовину у тіні, – експерт

Віце-прем’єр Борис Колесніков днями повідомив, що уряд має підтримати розвиток туризму у Львові. Експерти вважають: державі достатньо вкласти кошти у реставрацію історичних пам’яток та дороги, і це буде «туристична Мекка».

Львівщина - самодостатній регіон, і всі витрати можна покрити за рахунок туризму, але спершу уряд має вкласти у Львів гроші, щоб згодом місто змогло саме на себе заробляти, заявив Колесніков. Позитивним прикладом може служити, на думку урядовця, стратегія розвитку російського Санкт-Петербурга.

Експерт з питань розвитку туризму Іван Горбацьо упевнений, що вкладання у розвиток туристичного сектору будуть прибутковими: «Скільки б держава не вклала грошей у Львів, воно повернеться щонайменше удесятеро більше». Але реалії такі, що гроші вкладають суто під якісь події: європейський саміт, візит Папи Римського тощо, констатує експерт. Важливо вміло розпорядитися державними коштами, враховуючи, що практично весь туристичний сектор Львова – приватний, зауважує Горбацьо.

Відтак, на його думку, левову частку грошей слід вкласти у збереження пам’яток архітектури, підтримку музеїв та розбудову доріг. Йдеться не лише про дороги у Львові, але й ті, які ведуть до замків та історично-привабливих маленьких містечок: Белз, Кам'янець-Подільський  і інші.

У перспективі Львів може примати до 10 мільйонів туристів щороку, які залишатимуть у місті до одного мільярда євро, каже експерт.

І додає, нині туристичний сектор працює наполовину у тіні. Львів може напрацювати свою схему розвитку туризму, не копіюючи інших міст, переконаний експерт. Скажімо, за моделлю «публічно-приватного партнерства», коли підприємець-інвестор на паритетних засадах з державою співфінансує реконструкцію замків чи палаців, або інші напрямки.

Ця модель вигідна, бо у регіоні є чимало зацікавлених представників малого та середнього бізнесу. Але для цього слід спочатку прийняти закон, яким би визначалися правила гри, без нього інвестор не вкладатиме кошти, підсумував експерт. І не менш важливим напрямком має стати туризм для інвалідів, для них слід облаштувати окремі маршрути, бо це потенціал у понад 4 мільйони осіб, каже Іван Горбацьо. І додає: «У Санкт-Петербурзі є фірма, яка займається прийомом неповносправних туристів, а на Україні – жодної, і Львів не виняток, а це обличчя держави», передає Німецька хвиля.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ