Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Кримінал

Тимчасова очільниця ДБР запропонує президенту збільшити кількість слідчих у справах Майдану

Тимчасова виконувачка обов'язків директора Державного бюро розслідувань Ірина Венедіктова найближчим часом подасть на розгляд президенту нову структуру ДБР.

Про це вона заявила у відеозверненні, яке оприлюднила прес-служба ДБР, пише Громадське.

«Найближчим часом мною на розгляд президента України буде подано нову структуру бюро, яким передбачено створення окремого управління у справах Майдану та збільшення кількості слідчих, котрі розслідуватимуть ці провадження», — зазначила Венедіктова.

За її словами, наразі в Бюро існує окремий слідчий підрозділ, котрий займається розслідуванням справ Майдану. У ньому працює 25 слідчих.

Також Венедіктова додала, що до ДБР вже надійшло 34 постанови про визначення підслідності у справах Майдану. Вони містять 2897 епізодів злочинної діяльності.

«Низка проваджень стосується правоохоронців, прокурорів та суддів, які приймали незаконні рішення щодо учасників процесу, що призвело до їх незаконного затримання, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності та взяття їх під варту», — сказала т.в.о. Держбюро.

Також, за словами Венедіктової, вже відбулося перше засідання робочої групи, яка займається переведенням прокурорів у справах Майдану з ГПУ до ДБР.

Нагадаємо, раніше керівником відділу з розслідування справ Майдану у Державному бюро розслідувань призначили Олександра Буряка, який обіймає посаду заступника директора бюро.

3 грудня 2019-го Рада остаточно ухвалила закон про перезапуск ДБР та розблокувала розслідування справ Майдану.

Окремо депутати проголосували за поправку №318 до законопроєкту про ДБР, яка дозволить слідчим, які розслідували справи Майдану, перейти з Генпрокуратури до ДБР без проходження конкурсу. За неї проголосували 334 депутати.

Саме через вимогу ухвалити цю поправку 21 листопада адвокатка родин загиблих на Майдані Євгенія Закревська оголосила голодування.

Раніше Закревська казала, що якщо не перевести слідчих, справи Майдану «передадуть у пустоту», попри те, що у ДБР вже створили новий підрозділ для розслідування справ Майдану.

Нагадаємо, 21 жовтня 2019-го генпрокурор Руслан Рябошапка підписав наказ про створення департаменту процесуального керівництва (не плутати з досудовим розслідуванням) у провадженнях про злочини, вчинені у зв’язку з протестами 2013-2014 років, а за два дні колишнього начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ, яке займалося «справами Майдану», Сергія Горбатюка звільнили з Генпрокуратури.

Усі злочини, скоєні під час Революції Гідності, умовно об'єднані в одну велику Справу Майдану, яка нараховує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують вбивство 97 людей (84 мітингувальників та 13 силовиків)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ