Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У 2017 році НАБУ посилило наступ на корупцію, — Артем Ситник

Від початку розслідувань детективи Національного антикорупційного бюро України і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури викрили понад 300 осіб, ймовірно причетних до скоєння корупційних злочинів.

Стосовно 173 них справи уже передані до суду. Про це повідомив Директор НАБУ Артем Ситник під час презентації Звіту про діяльність Національного бюро у другому півріччі 2017 року.

Він підкреслив, що у минулому році зокрема було завершено досудові розслідування щодо таких високопосадовців як голова Рахункової палати, колишній керівник Державної фіскальної служби України, екс-голова комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу. Крім того, до суду скеровано справи стосовно низки керівників великих державних компаній, що роками потерпали від корупційних схем.

«Ми своєю роботою довели, що для нас немає «недоторканних» і, незважаючи на тиск, який ми відчули за останні шість місяців, на той супротив, який зростає із кожним нашим розслідуванням, впевнено продовжуємо наступ на корупцію», — наголосив Директор Національного бюро.

Завдяки роботі детективів НАБУ та прокурорів САП державі вже повернуто понад 250 млн грн. Із цієї суми 174 млн грн відшкодовано у 2017 році. Крім того, правоохоронним органам вдалося попередити розкрадання майже двох млрд грн. Для усунення передумов вчинення корупційних злочинів юристи Національного бюро подали 35 позовів до суду про визнання недійсними кабальних для держави угод на загальну суму понад 6 млрд грн. Внаслідок цього понад 130 млн грн вже стягнуто на користь держави.

Головним викликом для НАБУ і САП залишається відсутність вироків у справах, скерованих до суду. У більш ніж 70% справ наразі немає рішень. «Обвинувальний акт у справі стосовно екс-голови Державної фіскальної служби становить майже 800 сторінок. У той час як суд зобов’язав прокурора зачитувати його у повному обсязі, судові засідання призначаються з періодичністю один раз на місяць. Такими темпами справа слухатиметься роками. У нас немає на це часу. Це ще одне свідчення того, що потрібно якомога швидше створити Антикорупційний суд», — підкреслив Директор Бюро.

У свою чергу Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький, який також брав участь у прес-конференції, закликав парламентарів не зволікати з ухваленням закону про створення Антикорупційного суду, а також прийняти рішення, яке б дозволило САП доукомплектувати штат. «Кількість проваджень у нашій роботі постійно збільшується. У 2018 році суди отримають від нас не менше справ, ніж у попередньому. Антикорупційний суд — не просто забаганка, а проблема, вирішити яку треба не сьогодні, а ще вчора», — зазначив Назар Холодницький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ