Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У 2023 році у Львівській області облікували 7975 нових онкохворих

Про це повідомляє Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр.
Фото: Львівський онкоцентр

У 3679 мешканців області (46,1%) лікарі діагностували І і II стадії хвороби. У 1401 пацієнтів (17,6%) виявили захворювання на III стадії. У 1530 пацієнтів (19,2%) діагностували IV стадію хвороби.

У 155 випадках захворювання діагностували на стадії in situ (неінвазивна форма). 1365 пацієнти не мають встановленої стадії розвитку раку.

Рівень захворюваності на рак порівняно з 2022 роком зріс на 11%. Найчастіше впродовж минулого року лікарі діагностували захворювання шкіри, грудної залози, простати та легень.

Під час профілактичних медичних оглядів злоякісні новоутворення діагностували у 1426 пацієнтів. На занедбаних стадіях захворювання виявлено у 1878 хворих. Найвища смертність, до року, характерна через захворювання печінки, підшлункової залози, легень, стравоходу та шлунка.

Всього на обліку у Львівській області перебуває 79 695 хворих на рак. До 46% зменшився показник діагностики онкопатології на ранніх стадіях.

У 2023 році у Львівському онкологічному регіональному лікувально-діагностичному центрі стаціонарно пролікували 10 470 первинно виявлених онкохворих. Кожен 5-6 пацієнт – мешканець сусідніх областей або внутрішньо переміщена особа.

Амбулаторно лікарі проконсультували ще 46 991 людину. Понад 3000 пацієнтів отримали амбулаторну хіміотерапію.

«Проблемою є те, що у 19,2% облікованих хворих захворювання виявлено на IV стадії. Це дуже високий показник, який у нас ніколи не спостерігався. Ми розуміємо причину. У всьому світі під час ковіду сильно постраждала програма раннього виявлення онкозахворювань. У нас до цього додалася війна. Пацієнти стали менше звертатися по допомогу або звертаються на пізніших стадіях захворювання», – зазначив в.о. директора Львівського онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру Олег Дуда під час брифінгу у Львівській ОВА 5 лютого.

Медики зазначають – у третині випадків смерті від раку можна запобігти. Для цього необхідно відмовитись від тютюнопаління, збалансувати харчування, займатися фізичною активністю і регулярно обстежуватись у лікарів.

«Згідно з інформацією Всесвітньої організації охорони здоров'я, до 2030 року є небезпека збільшення вперше виявлених випадків онкопатології на 77%. Кількість хворих може становити 35 мільйонів і це дуже багато. Дуже важливо не боятися прийти до лікаря, не боятися пройти обстеження. Навіть якщо ви отримаєте невтішний результат, слід довіряти лікарям і дати їм можливість докласти максимальних знань й вмінь для лікування», – зазначила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ