Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У 2024 році Львів продовжить співпрацю з українсько-швейцарськими проєктами

У 2024 році Львівська ОВА продовжить співпрацю з українсько-швейцарськими проєктами у сфері ментального здоров’я. Про це повідомили у пресслужбі Львівської ОВА.
Фото: Львівська ОВА

Сьогодні, 27 листопада, начальник Львівської ОВА Максим Козицький та керівниця Координаційного центру з підтримки цивільного населення при ЛОВА Галина Бордун зустрілися з представниками швейцарських інституцій, які з 2019 року реалізують на Львівщині проєкти у сфері підтримки ментального здоров’я. Зокрема, з Патріцією Данці, генеральною директоркою Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC), та з Андреасом Губером, директором зі співробітництва Швейцарського бюро співробітництва Посольства Швейцарії в Україні.

З Львівською ОВА агенція та бюро співпрацюють від початку повномасштабної російсько-української війни: їхні фахівці допомагали в організації роботи медико-психологічної служби на Головному залізничному вокзалі Львова та брали активну участь в робочій групі медико-психосоціальної допомоги внутрішньо переміщеним особам, яку створили відповідно до наказу начальника ЛОВА від 06.05.22 №77/22, проводили навчання в Українському католицькому університеті для психологів, створили спільно з громадськими організаціями систему послуг підтримки для 12 сімей у складних життєвих обставинах, беруть участь у діяльності координаційних центрів при районних військових адміністраціях та за їхньої підтримки у 2023 році в області відкрили кілька центрів підтриманого проживання.

«Дуже важливо, що влада говорить про психологічну допомогу і бере участь у розвитку цієї сфери. Я радію, що ми разом з вами можемо дати людям шанс отримати психологічну підтримку. Для нас це дуже важливо, бо ми віримо у важливість такої підтримки. Дякуємо, за те, що ви робите», – зазначила під час зустрічі Патріція Данці, генеральна директорка Швейцарської агенції розвитку та співробітництва (SDC).

Як наголосив Максим Козицький, важливо відстежувати психологічний стан суспільства і вчасно надавати допомогу. За його словами, наступного року планується розпочати ремонтні роботи у Львівській обласній психіатричній лікарні, а також продовжувати створювати центри підтриманого проживання у громадах.

«Цього року ми підготували документацію для проведення ремонту в обласній психіатричній лікарні і вже наступного року плануємо розпочати ремонт приймального відділення. Також одна з наших цілей – це створення центрів підтриманого проживання у громадах. Прагнемо залучити до цього якнайбільше громад.

У цьому напрямі нам важливі знання. Щоб іноземні фахівці поділилися своїм професійним досвідом з працівниками закладів соцзахисту на Львівщині, адже вони допомагають людям з ментальною інвалідністю, що вимушено переселені, адаптуватися до нового місця і до соціального життя загалом. Такі заклади зараз переповнені більше ніж 200%, тож важливо поряд зі збільшенням кількості ліжкомісць, підтримувати персонал», – зазначив очільник Львівщини.

Під час зустрічі сторони визначили також основні пріоритети співпраці на 2024 рік у межах Комплексної програми охорони психічного здоров’я та психосоціальної підтримки цивільного населення, яку на Львівщині затвердили у вересні 2023.

У сфері освіти:

  • Розгортання моделі цілісної системи турботи про психічне здоров’я учнів та батьків в закладах освіти;
  • Навчання практичних психологів/педагогів закладів освіти;
  • Просвітницька та психоедукаційна робота.

Охорона здоров’я:

  • Створення 7 центрів психічного здоров’я при кластерних лікарнях;
  • Навчання медичних працівників;
  • Створення на базі медичних закладів мультидисциплінарних команд: психіатр, психолог, медична сестра та соціальний працівник.

Соціальний захист:

  • Фінансова підтримка на створення в територіальних громадах відділень/будинків підтриманого проживання або стаціонарного догляду для осіб старшого віку;
  • Розширення мережі недержавних соціальних послуг в сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки;
  • Навчання/підвищення кваліфікації фізичних осіб і соціальних працівників.

У зустрічі також взяли участь координатор розвитку послуг в громадах українсько-швейцарського проєкту «Психічне здоров'я для України», виконавчий директор інституту психічного здоров'я УКУ Орест Сувало та координатор проєктів Швейцарського бюро співробітництва в Україні Посольства Швейцарії в Україні Петро Ільків.

Зазначимо, що отримати безплатну психологічну, а також юридичну, гуманітарну та іншу допомогу, можна в офісах координаційних центрів у громадах. Контакти центрів – тут.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ