Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Бориславській громаді повністю демонтують радянські пам’ятники

19 травня, в День вишиванки, Бориславська міська рада ухвалила два рішення щодо демонтування радянських пам'ятників на території громади.

Про це інформує Медіа Дрогобиччина.

Так, пропонується демонтувати військовий меморіальний комплекс на вулиці Данила Галицького в Бориславі та пам’ятників в селі Уріж та Ясениця Сільна. 

Міська рада вирішила демонтувати військово меморіальний комплекс, який включає: композицію скульптури жінки й воїна, вічний вогонь у вигляді металевої зірки, чотири пам’ятні таблиці та стелу з 48-и іменами та прізвищами похоронених, пам’ятну таблицю з наказом й. сталіна про визволення міста, пам’ятний знак із зазначенням військових частин та пам’ятну таблицю на місці поховання за адресою: вул. Данила Галицького, м. Борислав.

Комунальне підприємство "ЕКО-МІСТО" тепер повинно упродовж місяця виконати роботи з демонтажу елементів військового меморіалу та провести благоустрій території. Бетонні матеріали та гранітні плити використати для потреб міста, елементи з кольорового металу реалізувати та виручені кошти передати на потреби Збройних Сил України.

Щодо поховань, то Бориславська міська рада звернеться в спеціалізовану організацію для проведення ексгумації та перепоховання тіл на міському кладовищі.

Відповідні рішення прийняті й про демонтаж пам’ятника радянському солдату та кам’яної стели, які встановлені в центральній частині села Уріж і пам’ятного знаку радянським воїнам на вул. Миру в с. Ясениця-Сільна.

"ЕКО-МІСТО" отримало доручення демонтувати ці пам’ятники, а кам’яно-бетонні будівельні матеріали використати для потреб сіл та провести благоустрій території. Демонтажні роботи в селі Уріж повинні бути виконані до 15 липня 2022 року, демонтажні роботи в Ясениці Сільній - до 30 червня 2022 року. Надалі також виготовлять меморіальні таблиці та розмістять їх у визначеному місці після детального вивчення та аналізу архівних матеріалів щодо прізвищ, вказаних на таблицях.

Однією з поправок до вищевказаних рішень вирішили створити робочу групу щодо напрацювання концепції подальшого використання даних території.

Нагадаємо, що наприкінці квітня остаточно демонтували стелу "визволителям" на вул. Весняній у місті Бориславі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ