Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Чехії можуть легалізувати коноплю для вжитку в особистих цілях

Політична сила "Партія піратів" представила проект поправок до закону про наркотичні речовини, який передбачає узаконення вирощування і зберігання конопель для власного використання, - Європейська правда.

Згідно з проектом, представленим на розгляд у Нижню палату парламенту, кожен громадянин Чехії віком понад 18 років отримує право вирощувати без отримання спеціального дозволу п'ять кущів конопель і зберігати максимум 1250 грам висушеної рослини.

Законно зберігати коноплі, згідно з поправкою, можна буде лише в приміщеннях, зв'язок з яким власника рослини юридично закріплений, що виключає зберігання канабісу в чужій квартирі, офісі і т. д. Також власник зобов'язаний забезпечити умови, при яких конопля не може потрапити в руки третьої особи (тобто розповсюдження заборонене). Порушення таких правил буде розглядатися як правопорушення.

"Партія піратів" посіла третє місце на виборах у жовтні 2017 року і має 22 депутатів у парламенті.

Лікарська конопля легалізована в Чеській Республіці з квітня 2013 року. Чеський Національний координатор з речовин підрахував, що близько 800 000 чехів використовують канабіс у медичних цілях.

Чеська Республіка прийняла голландську модель, і має монопольну компанію, яка вирощує коноплі виключно для держави і тільки ті сорти і кількість, які хоче державне агентство. Таким чином медичну коноплю у Чехії можна придбати у аптеці за рецептом лікаря.

Вживання будь-яких наркотиків у Чехії ніяк не переслідується. Однак будь-яка людина може бути притягнена до відповідальності за зберігання наркотиків навіть для власних потреб. Закони при цьому розрізняють зберігання великого і малого обсягу речовин. Межа малої і великої кількості становить 15 грам. Максимальний штраф за зберігання невеликої кількості коноплі - 15 тисяч крон (600 євро).

Легалізацію медичного застосування коноплі провели такі країни ЄС, як наприклад Британія, Португалія, Іспанія, Нідерланди, Німеччина, Чехія, Польща, Австрія, Данія, Італія. Канада влітку 2018 року стала першою з країн G7, яка повністю дозволила її використання, зокрема у рекреаційних цілях, на національному рівні.

Основні активні речовини конопель – канабіноїди – ефективний засіб для лікування епілепсії, хвороб Паркінсона та Альцгеймера та ще цілої низки захворювань та розладів. Конопля також може бути дієвим знеболювальним та й просто покращувати самопочуття, наприклад у онкохворих.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ