Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

У «Чесно» озвучили три основні критерії, за якими на Львівщині люструватимуть кожного кандидата на посаду

Щоп’ятниці о 22.25 у прямому ефірі телеканалу ZIK виходитиме програма Люстраційного комітету Майдану Львівщини. Про це 27 лютого, на прес-конференції в ІА ZIK повідомив генеральний продюсер телеканалу Омелян Ощудляк. Повідомила прес-служба ЗІКу.

На каналі ZIK виходитиме телепроект Люстраційного комітету Львівщини

За його словами, програма з однойменною назвою «Люстрація» виходить на ZIKу вже тривалий час, а зараз канал готовий надати цей ефірний для відкритого громадського майданчика, де журналісти та найрізноманітніші експерти будуть обговорювати кандидатури, які претендуватимуть або вже будуть призначені на керівні посади в області. Також будуть запрошені самі кандидати, яким доведеться відповідати на незручні питання.

«Останні події показують, що в суспільстві є запит на дуже глибокі зміни, а не просто на заміну одних політиків на інших», – зазначив він.

Керівник Львівської Самооборони Валерій Веремчук зачитав заяву Комітету Майдану Львівщини, в якій, серед іншого, міститься вимога щодо проведення публічного попереднього обговорення кандидатів, яких призначають на посади у владу.

Регіональний координатор руху «Чесно» Олена Дмитрієнко озвучила три основні критерії, за якими люструватимуть кожного з кандидатів:

  • політичний – ця особа не може бути колишнім чи теперішнім членом Партії регіонів, КПУ і СДПУ(о);
  • економічний – відповідність задекларованих доходів способу життя;
  • кримінальний – відсутність кримінальних правопорушень.

Планується, що у програмі люстрація буде двоє ведучих, один з яких уже має досвід роботи на телебаченні, а також братиме участь троє експертів. При цьому телеканал ZIK не впливатиме на склад учасників – їх обиратиме створена Люстраційним комітетом Редакційна рада. «Об’єкт люстрації» обіцяють оголошувати за тиждень, хоча якщо будуть якісь раптові призначення, тоді можливі зміни.

Політичний журналіст Zaxid.net Данило Мокрик підкреслив, що відбуватиметься постійна ротація ведучих, що гарантуватиме незалежність програми. Крім того, пул журналістів та експертів є відкритим, відповідно, кожен охочий може подати свою пропозицію і Редакційна рада її розгляне. На сьогодні із журналістів згоду на участь у програмі вже дали, зокрема, Андрій Великий, Володимир Лучишин, Анна Новик, Віка Балуцька, Іван Кривий, Антін Борковський, Галина Терещук, Наталка Онисько, Остап Дроздов та ін.

«Я підозрюю, що доволі скоро виникне дуже багато запитань з приводу того, наскільки цей Люстраційний комітет представляє інтереси Майдану та інтереси громадськості, наскільки ця люстрація відповідає критеріям і т. д. Але тут важливо те, що оперується фактами і що люди, так чи інакше, проходять перевірку. Що далі робити з тими фактами, які будуть наведені у кожній передачі, вирішуватиме громадськість», – зазначив Мокрик.

У цю п*ятницю, 28 лютого на телеканалі ZIK відбудеться презентація формату програми «Люстрація». Співведучими під час ефіру будуть Антін Борковський і Данило Мокрик.

Також варто наголосити, що контент програми не буде власністю телеканалу ZIK. Випуски «Люстрації» зможуть транслювати та поширювати усі охочі. Програма і, відповідно, інформація, що буде озвучена під час ефіру, перебуватиме у вільному доступі та користуванні для інших медіа, громадських організацій тощо.

Нагадаємо, у Львові створено люстраційний Комітет Майдану. Відповідне рішення було прийнято у вівторок, 25 лютого, на засіданні Комітету Майдану Львівщини. Автор та ведучий програми журналістських розслідувань «Народний контроль», генеральний директор медіахолдингу ZIK Дмитро Добродомов заявив, що ZIK виступає за те, аби процес люстрації проходив прозоро і відкрито, а тому готовий запропонувати для цього ефірний час у прайм-таймі.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ