Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У декількох школах Львова для школярів встановили парти для стояння

У вівторок, 5 жовтня, у Львові презентували проєкт «Дамо дітям рухатись», що є соціальною ініціативою однієї з ІТ-компаній Львова, яка покликана боротися з дитячою гіподинамією.
фото - пресслужба ЛМР

Про це інформує пресслужба ЛМР.

Організатори заходу зазначають: згідно з медичними дослідженнями, понад 80% часу поза сном наші діти проводять в сидячому положенні. Це негативно впливає на їхнє здоров’я та може призвести до непоправних наслідків у майбутньому.

Ще у 2018 році ініціативна група почала вивчати іноземний досвід щодо боротьби з малорухливістю у школах. Виявилося, що в багатьох закордонних школах у класах, де є звичайні парти, використовуються також так звані парти-конторки; іншими словами, столи за якими можна працювати стоячи. Схожі проєкти діють у Великій Британії, Німеччині, Японії, Австралії, а у США так навчаються вже понад 1 млн учнів — і їхня кількість щороку зростає. Результати такої методики лише позитивні. Крім поліпшення постави та зору, учні стають більш сконцентрованими, у них покращується пам'ять і навіть поведінка.

Вже сьогодні першокласники у трьох навчальних закладах, а саме школі №31, ліцеї ім. В. Стуса та ліцеї №52 ім. М. Лобачевського, кожних 15 хв. змінюють своє положення із сидячого на стояче та навпаки. Така зміна поз займає менш як одну хвилину і зовсім не перешкоджає навчальному процесу. Вчителі та ініціатори проєкту в жодному випадку не змушують дітей весь час стояти, а лише рекомендують регулярно змінювати свою позу і створюють для цього відповідні умови в навчальних класах.

Пілотний проєкт відбувається під наглядом медиків із медичних центрів «Інново» та «Гайдук Педіатрія». Першачки з пілотних класів проходять медичне обстеження у вересні-жовтні, й аналогічний огляд відбудеться в кінці навчального року. Крім цього, впродовж навчання проводитимуться регулярні тестування уваги та пам’яті учнів, а також умов їхньої життєдіяльності. Звичайно, одного року занадто мало для фіксації значних змін, проте деякі показники будуть помітні навіть після такого короткого терміну спостереження. Парти-конторки залишаться з дітьми до 11-го класу, тож за потреби дослідження будуть продовжуватися й надалі.

Саму методологію дослідження допомогли розробити фахівці із лабораторії соціальних детермінант здоров'я дітей, ДУ «Інститут Громадського Здоров’я ім. О. М. Марзєєва НАМНУ». Їхні наукові дослідження присвячені шкільним факторам та способу життя дітей, що впливають на формування здоров'я. Ще в попередні роки було встановлено, що малорухливий спосіб життя притаманний 75,6% сучасних міських учнів середнього шкільного віку. Причому у дівчат ймовірність вести малорухливий спосіб життя вище у 2,5 раза, ніж у хлопців. Фахівці лабораторії довели, що при низькому рівні рухової активності ймовірність появи множинної патології (більш як 3-х захворювань) зростає у дітей і підлітків майже в 4 рази, а ймовірність розвитку неврозів — у 2,5 раза.

З липня цього року проєкт «Дамо дітям рухатись» входить до Плану дій Львівської міської ради з реалізації ініціативи UNICEF «Громада, дружня до дітей та молоді». У разі підтвердження позитивних результатів, за допомогою UNICEF таку методику  можна буде масштабувати на всі школи країни. Проте вже сьогодні вчителі та батьки учнів будь-якого віку можуть подати заявку про бажання долучити свою школу до руху за здорове навчання та в майбутньому отримати фінансування на переобладнання свого класу. 

«У мене самого четверо дітей і щодня на їхньому прикладі я переконуюся, що парти-конторки працюють. Відколи ми поставили такий стіл вдома, малечі легше сконцентруватися на навчанні, а ще тепер ніхто не сутулиться над домашнім завданням. І навіть більше: під час прогулянок їхні ніжки стали витриваліші, тож тепер ми можемо пройти довшу відстань.

Під час спілкування з вчителями в рамках проєкту у нас виникла проблема. Деякі діти навпаки не хочуть повертатися за звичайні парти та просяться залишитися за «стоячою партою». Радіємо цим відгукам, адже вони означають, що дітям насправді бракує руху, а отже ми на правильному шляху», — додав Богдан Цюваник, керівник проєкту.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ