Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Дрогобичі встановлять пам’ятну таблицю на місті загибелі Бруно Шульца

Депутати Дрогобицької міської ради дали дозвіл на встановлення пам’ятної таблиці на місці загибелі Бруно Шульца на вулиці Шевченка. Про це «Гал-info» повідомили у секретаріаті Дрогобицької міської ради.
На пам’ятній таблиці українською та польською мовами буде написано: “На цьому місці 19.11.1942 р. був застрелений гестапівцем великий митець дрогобиччанин Бруно Шульц”.
Бруно Шульц  народився у Дрогобичі 12 липня 1892року. Видатний польський та єврейський письменник та графік із Дрогобича, писав польською мовою. 19 грудня 1942 року  він був застрелений на дрогобицькому тротуарі гестапівцем. Більшість художніх робіт та рукописів Шульца втрачені, невідоме навіть місце, де він був похований. Найбільша збірка рукописів, рисунків, графіки та листів Бруно Шульца зберігається у Варшавському музеї літератури ім. Адама Міцкевича, декілька рисунків є у Львівській галереї мистецтв. Музей "Дрогобиччина" має на збереженні кілька реставрованих фресок з вілли Ландау. У фондах відділу мистецтв Львівської наукової бібліотеки ім. Василя Стефаника НАН України нещодавно була виявлена одна з графік Шульца, яка вважалась втраченою.
 Майже 60 років ці розписи залишалися легендою. І ось наприкінці першої декади лютого 2002 року в одному із приватних помешкань Дрогобича (Львівська область) німецькі кінодокументалісти на чолі з Беньяміном Гайслером знайшли «казкову кімнату» вілли Ландау. А на початку 3-ї декади травня понад половину цих зображень було демонтовано і вивезено за межі України. Евакуацію «казкових героїв» здійснили представники єрусалимського Інституту голокосту «Яд Вашем».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ