Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Франції почався другий тур парламентських виборів

Партія президента Еммануеля Макрона "Вперед, республіко!" лідирувала в першому турі, і розраховує зміцнити свої позиції в парламенті, аби створити базу для проведення реформ, - BBC Україна.

Після другого туру партія Макрона і "Демократичної рух" можуть, за оцінками експертів, зайняти 445 з 577 місць у нижній палаті парламенту.

Партії із більш багатою історією закликали виборців підтримати суперників пана Макрона, щоб перешкодити монополізації влади.

Пан Макрон створив партію "Вперед, республіко!" в квітні 2016 року, половина її кандидатів практично не має політичного досвіду.

Вибори в національну асамблею проводять у два тури. 18 червня голосують виборці в тих округах, де кандидати в першому турі не отримали понад 50% голосів.

У першому раунді партія Макрона і "Демократичної рух" разом зібрали 32,3% голосів.

Друге місце в першому турі зайняла правоцентристська партія "Республіканці" екс-президента Ніколя Саркозі з результатом в 15,77%. Крайньоправі "Національний фронт" Марін Ле Пен отримав 13,2% голосів. Соціалістична партія попередника Макрона Франсуа Олланда, яка втратила статус правлячої, а також їх союзники отримали лише 9,5%.

Явка у першому турі була найнижчою за весь час існування П'ятої республіки (з 1958 року).

Один з лідерів партії "Республіканці" Франсуа Бару після першого туру заявив, що низька явка виборців свідчить про "глибокий розкол" у французькому суспільстві, а пані Ле Пен сказала, що виборчу систему Франції треба реформувати.

Партія "Вперед, республіко!" висунула до парламенту кандидатів, серед яких є студенти та пенсіонери. Відбір кандидатів проводили через резюме, які надсилали електронною поштою.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ