Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

​У Франції закінчилися найбільші військові навчання за 30 років

У Франції завершилися найбільші за 30 років військові навчання Оріон-2023, план яких адаптували до умов після вторгнення Росії в Україну.

Як зазначає Польське радіо, остання фаза навчань, проведена на сході країни, передбачала широкомасштабне втручання традиційних військ.

Четвертий етап військових навчань, який почався в лютому і завершився в п'ятницю, 4 травня, пройшов у східному регіоні Шампань-Арденни. Відпрацьовували широкомасштабну інтервенцію, яка передбачала зіткнення двох традиційних армій однакової сили.

У завершальній фазі Orion-у взяли участь 12 000 військових. Окрім французів, до навчань були залучені військові та техніка з Бельгії, Німеччини, Греції, Іспанії, США та Великої Британії.

«Ми ніколи не проводили навчання такого масштабу протягом такого тривалого часу», — сказав виданню «Le Monde» генерал Ів Метаєр, відповідальний за планування операцій у французькій армії.

На попередньому етапі маневрів на півдні Франції була проведена імітація десанту. У навчаннях брав участь єдиний французький авіаносець «Шарль де Голль».

Навчання були спрямовані на підвищення готовності сил НАТО шляхом спільної наземної та повітряної підготовки. Війська союзників відпрацьовували різноманітні сценарії, включно з симуляцією міського бою, оперативного планування, матеріально-технічної підтримки, засобів хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного захисту, медичної евакуації та повітряної мобільності.

Як наголошують французькі ЗМІ, навчання були заплановані у 2020 році, тобто до вторгнення Росії в Україну. Однак «нова реальність» змусила штаб французької армії змінити план і підвищити «рівень інтенсивності», — пише громадське радіо RFI.

Щоденна газета «Le Monde» повідомляє, що вартість навчань Orion-2023, які «є результатом зусиль збройних сил посилити оперативну готовність у той час, коли війна повернулася на європейський континент і геостратегічний контекст продовжує погіршуватися», склала 35 мільйонів євро.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ