Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Греції розповіли про новий план виходу з кризи

Міністр економіки Греції в інтерв'ю ВВС розповів про нові пропозиції країни для кредиторів щодо виходу з боргової кризи.

За словами Георгоса Статакіса, пропонується, зокрема, перенести податковий тягар на бізнес і заможних людей, а також підвищити ПДВ на певні товари.

Міністри фінансів країн єврозони привітали ці плани, сказавши, що угоди можуть досягнути "протягом кількох днів".

Пан Статакіс сподівається, що угоди буде досягнуто.

Греція має виплатити до кінця червня 1,6 млрд євро Міжнародному валютному фонду. Якщо країна цього не зробить, вона ризикує вийти з єврозони і навіть із ЄС.

Пан Статакіс сказав ВВС, що завдяки новим пропозиціям уряду Алексіса Ціпраса вдалося не перейти червоної лінії.

За його словами, у країні не будуть скорочувати пенсії та зарплати в державному секторі, а також не збільшуватимуть податки на електроенергію.

Міністр сказав, що уряд узгодив з МВФ і представниками єврозони, що запланований профіцит бюджету складатиме 1% від ВВП цього року, 2% у наступному році і 3% - через три роки.

За його словами, домовленості з кредиторами скоротити борги Греції немає, попри те, що СІРІЗА раніше на цьому наполягала.

Але пан Статакіс очікує, що це питання найближчими місяцями з'явиться на порядку денному переговорів.

Прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас сподівається, що Греція "повернеться до зростання у складі єврозони".

Він зустрівся з керівниками трьох міжнародних кредиторів Греції в Брюсселі, перед тим, як провести переговори з лідерами інших 18 країн єврозони.

Президент Європейської Ради Дональд Туск у понеділок заявив, що останні пропозиції Греції були "першими справжніми пропозиціями за останні тижні".

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив репортерам, що його мета - досягнути угоди "до кінця цього тижня".

Але міністри фінансів єврозони відзначають, що ще не встигли належно вивчити нові пропозиції.

Пісня зустрічі голова групи міністрів фінансів єврозони Йерун Дейсселблум описав ці пропозиції як "широкі та всеосяжні", але відзначив, що потрібно перевірити їх "із фіскальної точки зору".

Переговори з Єврокомісією, МВФ та Європейським центральним банком зайшли у глухий кут, оскільки кредитори не хочуть надавати останній транш Греції вартістю 7,2 млрд євро, допоки Афіни не погодяться запровадити реформи.

Переговори були безрезультатними останні п'ять місяців. Три кредитори мають погодитися на запропоновані Грецією умови, щоб на переговорах у Брюсселі з'явилася реальна перспектива.

Водночас у понеділок Європейський центробанк знову збільшив термінове фінансування грецьких банків після того, як за останні дні з них забрали понад 4 млрд євро.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ