Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: У Гурбах урочисто перепоховали воїнів УПА
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

У Гурбах урочисто перепоховали воїнів УПА

Сьогодні відбулося перепоховання восьми вояків Української Повстанської Армії, які загинули під час гурбинського прориву з оточення частинами НКВС у 1944 році. Про це інформує прес-служба УІНП.

Церемонія пройшла в урочищі Гурби Здолбунівського району Рівненської області. Перепоховання вояків УПА в крипти Меморіалу «Герої Гурбенської битви» розпочалося з виконання Державного Гімну України військовим оркестром ОК «Захід». Після відбулося заупокійне богослужіння та здійснено чин погребіння, яке очолив Високопреосвященний митрополит Переяслав-Хмельницький та Вишневський Православної Церкви України Олександр (Драбинко) в співслужінні духовенства Рівненської єпархії ПЦУ.

«Український інститут національної пам’яті, з року в рік, планово здійснює заходи з пошуку необлікованих місць захоронення борців за незалежність України, воїнів армії Української Народної Республіки, вояків Української Повстанської Армії. Цю діяльність ми проводимо з тим аби наповнити реальним змістом гасло «Ніхто не забутий». Робимо все можливе щоб віднайти кожного захисника України і гідно його перепоховати, з належною шаною від української держави», - прокоментував присутній на перепохованні співробітник Інституту Павло Подобєд.

Вшанувати героїв до місця перепоховання приїхали представники Українського інституту національної пам'яті, комунального підприємства Львівської обласної ради «Доля», представники влади, військовослужбовці, духовенство та громадськість Рівненщини.

Нагадаємо, що вояки, які загинули в боротьбі з частинами НКВС у 1944 році, були знайдені влітку 2019 року на території Дубенського району неподалік урочища Гурби між селами Соснівка і Майдан Дубинського району Рівненської області. Пошукові роботи відбулися під час проведення експедиції, організованої Українським інститутом національної пам'яті та комунальним підприємством Львівської обласної ради з питань здійснення пошуку поховань учасників національно-визвольних змагань та жертв воєн, депортації і політичних репресій «Доля».

Історична довідка. 75 років тому, 21-27 квітня 1944 року, в урочищі Гурби відбулися найбільші бої УПА. Проти близько п‘яти тисяч повстанців радянська окупаційна влада кинула від 15 до 30 тисяч НКВДистів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ