Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У храмах Львівсько-Сокальської єпархії ПЦУ запроваджується новоюліанський календар

У всіх храмах Львівсько-Сокальської єпархії Православної Церкви України з 1 вересня 2023 року запроваджується новоюліанський календар.

Митрополит Львівський і Сокальський Димитрій, оприлюднив розпорядження відповідно до якого у всіх храмах Львівсько-Сокальської єпархії Православної Церкви України з 1 вересня 2023 року запроваджується новоюліанський календар.

"Згідно з рішенням Архиєрейського Собору від 24 травня 2023 року та Помісного Собору від 27 липня 2023 року наша Церква з 1 вересня 2023 року переходить на новоюліанський календар. Цей доленосний крок для Православної Церкви України та її пастви був продиктований історичними подіями в житті нашого багатостраждального народу. Війна і пов’язанні з нею страждання багатьох вірних Церкви загострили питання календарної реформи, яка і раніше щораз піднімалась і мала суспільний дискусійний резонанс.

У сучасних умовах соціальний, культурний та політичний контексти юліанського календаря докорінно змінилися. Віруючі нашої Церкви сприймають його у контексті "руського міра" та російської агресії проти України. До того ж сучасним новоюліанським календарем користуються ті Православні Церкви, які підтримали та визнали Православну Церкву України, а звідси вони можуть передати нам досвід богослужбового запровадження календаря у зв’язку зі статутом, а також досвід пережиття відповідних моментів у подвизі посту, особливо Петрового, який пов’язаний з пасхально-троїцьким циклом. Цими питаннями нам усім потрібно ретельно цікавитися. Незабаром з цього приводу наша Церква розгорне інтенсивнішу просвітницьку діяльність, яка вже задекларована у спеціальному випуску літератури, присвяченої календарній темі.

Відтак, згідно рішень соборів Православної Церкви України, повідомляю всім про запровадження новоюліанського календаря у всіх храмах Львівсько-Сокальської єпархії Православної Церкви України з 1 вересня 2023 року.

Одночасно нагадую, що Церква поблажливо ставиться до тих вірних і духовенства, які не бажають переходити на новоюліанський календар, або ж затримують цей перехід на деякий час. Якщо якісь парафії на теренах Львівсько-Сокальської єпархії заявлять про такі рішення, то прошу настоятелів цих парафій дуже ретельно, чесно і відповідально підійти до цього питання, заздалегідь опитати парафіян, провести збори парафії, скласти протокол заявлених зборів та представити їх на затвердження керуючому єпархією до 8 вересня 2023 року. Рішення зборів щодо старого календаря (за умови підтримки двох третин парафіян) вступатиме в дію тільки після благословення правлячого архиєрея. Ще раз наголошую, що настоятелі релігійних громад повинні серйозно підійти до цього питання і не розділяти вірних чи сіяти розбрат серед них у питанні зміни календаря.

Як єпархіальний архиєрей заявляю, що календар – це не догмат і не віронавчальна істина, і тим більше не їх порушення. Ми не повинні вклонятися цифрам і датам, а мати тверду віру, берегти нашу Православну Церкву України, жити християнським життям і чинити послух соборному розуму ієрархії Церкви.

Хай Боже благословення та заступництво Божої Матері перебувають з усіма вами!", - Димитрій, митрополит Львівський і Сокальський, керуючий єпархією.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ