Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У колишніх залізничних касах на Гнатюка відкриють книгарню

На пленарному засіданні депутати підтримали ухвалу "Про затвердження об’єкта інвестування «Культурно-мистецький простір у приміщеннях на вул. Академіка В. Гнатюка 20-22".

Про це повідомляє Інформаційний портал депутатів Львівської міської ради.

Інвестиційний проєкт передбачає створення книгарні з читацьким залом та мистецькими елементами, з метою промоції  україномовного продукту, створення можливості розвитку  видавничої справи та популяризації читання в Україні.

Як повідомив депутат Львівської міської  ради Антін Борковський:

«Найважливіше, що спільними зусиллями депутатського корпусу і виконавчої влади  вдалося відкоригувати положення про інвестиційний конкурс, встановивши чіткішу систему критеріїв для відбору переможців. Слід розуміти, відтепер це не є звиклий конкурс на найбільш привабливу у фінансовому плані пропозицію, де змагатимуться насамперед ті, хто готовий заплатити більше. Це ж не аукціон. І тут йдеться не лише про гроші, але насамперед про реалізацію гуманітарної концепції. Місто визначає вимогу – унікальне приміщення у центрі Львова буде віддано не просто під книготорговий простір, а під книгарню, що буде зобов’язана впровадити у свій асортимент не менше половини книг наукового спрямування. Істотною вимогою є те, що це не буде книгарня лише тої чи іншої «торгової марки» - ця книгарня буде зобов’язана працювати з усіма пропозиціями від видавців наукової книги. Мені дуже хочеться, щоб  цей  проєкт став локомотивом, який міг би підтримати та потягнути за собою  українські видавництва, зорієнтовані на роботу з літературою історичної, філософської, культурологічної, архітектурної, природознавчої тематики тощо. Не менш істотним стане зобов’язання для видавців-учасників конкурсу, аби вони представили дієві механізми роботи з академічними науковими спільнотами, зокрема нашими університетами. Також ми хочемо зобов’язати компанію-переможця, аби вона працювала із видавництвами, які, хоч і не є важковаговиками книжкового бізнесу, але видають потрібний інтелектуальний продукт, щоправда, мають клопіт з його збутом. І окремим успіхом є те, що було переосмислено підхід до проведення конкурсу, адже до складу комісії, що визначатиме переможців, увійдуть представники, звісно за згодою, делеговані львівськими університетами, Інститутом Книги та українським відділенням Пен-Центру».

За словами  депутатки  Львівської міської  ради Уляна Пак:

«Інтелектуальний зміст та мистецьке наповнення книг є дуже важливим у новому  культурно-мистецькому просторі у Львові. Для нас важливо, щоб у  комісію,  яка обиратиме переможців, входили не лише представники влади, а  й науковці, письменники, які мали б  таке ж право голосу, як і представники  депутатського корпусу та виконавчого комітету».

Депутат Львівської міської ради Любомир Мельничук зауважив:

«У Культурно-мистецькому  просторі  в приміщеннях на вул. Академіка В. Гнатюка 20-22 не має бути жодного російськомовного продукту».

Відповідно ухвала передбачає:

  • розвиток культури міста через створення нових просторів для популяризації українського культурного продукту, зокрема літератури;
  • утвердження та розвиток міста Львова, як книжкової столиці України;
  • залучення приватних інвестицій у відновлення майна комунальної власності;
  • створення нового осередку україномовного продукту з метою популяризації української літератури та читання;
  • задоволення потреб споживачів шляхом створення умов доступу до широкого асортименту видань книжкової продукції.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ