Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Кракові стартувала програма "Волейбол об’єднує нації"

Вона буде поєднана з виступами в цьому місті в чемпіонаті PlusLiga українського клубу «Барком-Кажани».

Проект має створити основу для інтеграції місцевої громади з біженцями з України та асиміляції дітей, молоді з України та їхніх сімей з Польщею.

Після кількох років переговорів було прийнято рішення прийняти львівську команду в PlusLiga. Напад Росії на Україну позбавив команду «Барком-Кажани» можливості виступити у своєму місті. Тому команда буде приймати суперників у залі Hutnik у Кракові.

Проект «Волейбол єднає нації» реалізовуватиметься за двома напрямками – спортивним та інтеграційним. Колектив та гравці ВК «Барком-Кажани» за підтримки тренерських штабів малопольських клубів проведуть спільні заняття з волейболу для дітей та молоді з Польщі та України. Водночас тренери та гравці, які не займаютимуться з дітьми та молоддю, проводитимуть фізкультуру з елементами волейболу для дорослих членів польських та українських родин, залучених до проекту.

– «Це дуже потрібна програма. Поляки забезпечили українським переселенцям безпечне місце над головою, і це було найголовніше, а зараз ми на іншому етапі. Інтеграція необхідна для того, щоб українці добре жили в польському суспільстві. Я радий, що нам вдалося розпочати цю програму, вершиною якої є інформація про те, що команда «Барком-Кажани» гратиме у PlusLiga. Я думаю, що інші спортивні дисципліни також візьмуть приклад з волейбольної спільноти, – сказав Каміль Бортничук, міністр спорту і туризму під час прес-конференції.

– «Спорт завжди об‘єднував, і я сподіваюся, що на матчах Плюс Ліги українські вболівальники зможуть відчути дух Батьківщини – заспівати свій гімн, підтримати рідну команду. Цей проект готувався багато років, обставини мали бути іншими, але ми раді, що нам вдалося його досягти, – додав президент Польської волейбольної ліги S.A. Артур Попко.

Проект «Волейбол єднає нації» створено Польським волейбольним фондом спільно з клубом «Барком-Кажани» за підтримки Польської волейбольної ліги, Польської волейбольної асоціації, Малопольської волейбольної асоціації, молодіжних клубів і волейбольних секцій з Кракова та Малопольщі та залучення міської ради Кракова та Управи спортивної інфраструктури в Кракові. Наступним її елементом, з точки зору інтеграції, стане створення клубу прихильників «Барком- Кажанів». Його буде створено у Кракові, місті, де буде грати домашні матчі клуб зі Львова. Буде організовано участь вболівальників у виїзних матчах та інтеграційних зустрічах.

– «Я не приховую, що це особлива подія, але вона мала відбутися у Львові. До 24 лютого ніхто з нас не очікував, що це стане реальністю. Цей проект спрямований на допомогу людям, які втекли від війни. Це змога допомогти дітям і молоді інтегруватися в польське середовище і мати можливість нормально жити. Нехай волейбол об’єднує нації.», – сказав президент Федерації волейболу Польщі Себастьян Свідерський.

— «У цій справі є два аспекти. Одна – це, звичайно, польська та українська молодь. Сподіваюся, вони разом тренуватимуться та здобуватимуть навички. Але є й інша справа, адже до Кракова приїдуть найкращі команди, завдяки яким краків’яни зможуть дивитися найкращий волейбол. І я сподіваюся, що незабаром ми побачимо команду з Кракова в PlusLiga.», – додав Кшиштоф Коваль, директор Управління спортивної інфраструктури в Кракові. Саме ця установа управляє залом, де виступатимуть гравці «Барком Кажани».

Президент львівського клубу «Барком-Кажани» Олег Баран вдячний за те, що його клуб зможе грати в PlusLiga у Кракові, але не приховує, що мріє запросити команди до Львова.

– «Ми дуже вдячні, що маємо таку підтримку та можливість реалізувати проект, про який ми говоримо вже кілька років. Ми, як клуб, і вся Україна дуже вдячні. Ми будемо вчитися у вас волейболу, тому що Польща все-таки волейбольна держава і ми будемо розвивати цей вид спорту в Україні. Ідея була інша – ми хотіли, щоб PlusLiga прийшла в Україну. Я вірю, що ми до цього ще прийдемо.», – сказав він.

У конференції також взяли участь Міністр молоді та спорту України Вадим Гуцайт та міський голова Львова Андрій Садовий.

– «Щиро дякую за підтримку в ці важкі часи. Надзвичайно важливим є те, що українські команди можуть грати та тренуватися в Польщі та брати участь у чемпіонаті.», – сказав міністр.

– «Для мене велика честь брати участь у цій конференції. Тримаю кулаки, щоб команда «Барком-Кажани» вийшла на хороший рівень, тому що кожна перемога буде для нас дуже важливою. Такого примирення, як сьогодні, ще не було. Поляки – ви чудові.», – додав мер Львова.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ