Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Пікетувати Конституційний суд: вимогали скасувати закон Ківалова-Колісніченка

У четвер, 17 листопада, під час судових слухань громадські активісти пікетували Конституційний Суд України з вимогою визнати неконституційним закон № 5029-VI «Про засади державної мовної політики» авторства Ківалова-Колісніченка, прийнятий з численними порушеннями регламенту у 2012 році, як такий, що порушує конституційне право громадян на отримання інформації українсьокю мовою.

Ініціаторами пікету від громадськості виступили організації, що займаються захистом прав україномовних громадян та популяризацією української: ВО «Рух захситу української мови», рух добровольців «Простір свободи»,  «Відсіч»,  ініціативи «И так поймут», «Дріжджі», «Переходь на українську».  Як відомо, 17 листопада у Конституційному Суді відбулися слухання щодо визнання закону Ківалова-Колісніченка неконституційним, ініційовані 57-ма депутатами ВР минулого скликання.

Під час акції організатори заявили, що за 4 роки дії закону його норми суттєво звузили рамки вживання української мови як державної у рекламному та медійному полі. Вони відзначили, що суть одіозного закону будується на введенні спекулятивного терміну «регіональна мова», яка дублює усі функції державної і під трактування якого де-факто потрапляє лише російська мова. Окрім того, ініціатори протесту звернули увагу на те, що закон «Про засади державної мовної політики» потребує величезних і необґрунтованих грошових витрат на свою реалізацію через норми про перекладацьку роботу, яка мусить вестися стосовно дублювання оформлення державних документів регіональною мовою. 

У результаті слухань 17 листопада суд прийняв рішення розглянути докази, які засвідчують прийняття закону з порушеннями, а саме – відеозапис процесу голосування за закон та довідку від держприкордонслужби, які підтвердять, що окремі депутати не були фізично присутні у ВР, а дехто знаходився за межами країни. Також прийнято рішення заслухати свідків з числа народних депутатів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ