Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Києві стартувала конференція "Фольклор – стратегічний ресурс нації"

Сьогодні, 18 квітня в Інституті філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка розпочала роботу Міжнародна конференція "Фольклор – стратегічний ресурс нації", - повідомляє прес-служба Міністерства культури України.

Захід організований Міністерством культури України з метою окреслення ефективних шляхів вивчення, збереження та популяризації української традиційної культури як важливого чинника національної ідентифікації, духовної деокупації та дієвого репрезентанта української самобутності на культурній мапі світу.

До участі в конференції запрошені широке коло науковців-освітян, практиків-фольклористів, музеологів, фасилітаторів ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини, медійників, представників української діаспори, влади та громадських діячів.

Під час свого виступу Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що завдання - зберегти багатство народної культури українців, яка є основою нематеріальної культурної спадщини великої європейської нації – сьогодні є одним із пріоритетних завдань Міністерства культури України.

ʺНематеріальна культурна спадщина об’єднує людей зі всіх регіонів країни, допомагає закладати в прийдешні покоління паростки добра, виховувати шанобливе ставлення до нашого культурного надбання. Народ, який дбає про свою самобутність, ідентифікацію через традицію фольклору, дбає про себе і про свою державу. Україна багатонаціональна країна і наше розмаїття, яке говорить про кількість самобутніх етнічних груп, з рештою доповнює одну велику розмаїту українську традицію. Ми пізнаємо самих себе через фольклор, це комплексний момент різних напрямків – це слово, музика, пісня, вбрання та багато іншого, що дає тобі розуміння, звідки ти пішов, як ти далі будеш рухатися, це велика низка надбань, які ти можеш передати своїм дітям. Фольклор - це те джерело, яке породжує бажання творити свою ідентичність і свою державу, тому дуже важливо повертатись до цих правдивих витоківʺ, - говорить Євген Нищук.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності Микола Княжицький висловив переконання, що український фольклор це справді те, що зберігає націю.

ʺНе вивчаючи фольклор - ми ніколи не зрозуміємо сучасної української культури, якщо не будемо розуміти суть і тяглість українського народного мистецтва, яке зберігає історію та самобутність - ми не зможемо читати сучасні українські книжки і розуміти сучасну українську культури. Мова, культура, фольклор та збереження своєї культури - пояснення існування незалежної державиʺ , - наголосив Микола Княжицький.

Під час конференції працюватимуть секції ʺДванадцятих фольклористичних читань, присвячених професору Лідії Дунаєвськійʺ, а також відбудеться практикум з реконструктивної фольклористики.

Підсумком проведення конференції очікується окреслення стратегічних векторів консолідації зусиль влади, освітньої, наукової спільнот, діячів культури та мистецтв, широкої громадськості у напряму фіксації, вивчення та популяризації фольклору задля збереження української нації. Зокрема, нагальним питанням постає програма заходів щодо державницького чину в умовах геополітичних викликів сьогодення: ефективна протидія ідеологічній експансії в прикордонних ареалах України (Луганщини, Донеччини, Харківщини, Миколаївщини, Одещини, Чернігівщини, Закарпаття, Буковини та ін.); активізація обстеження фольклорних теренів у місцях компактного проживання українців за кордоном.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ