Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Києві з'явилася вулиця Єжи Ґедройця

Сьогодні, 29 листопада, на пленарному засіданні Київської міської ради депутати підтримали перейменування вулиці Тверської на вулицю Єжи Ґедройця. Зокрема перейменовано вулицю Тверську на вулицю Єжи Ґедройця у Голосіївському та Печерському районах. Перейменування підтримали 79 депутатів Київради.

Про це повідомила прес-служба Київської міської ради.

Зокрема перейменовано вулицю Тверську на вулицю Єжи Ґедройця  у Голосіївському та Печерському районах. Це cприятиме вшануванню пам’яті видатного польського публіциста і громадського діяча, активного прихильника польсько-української співпраці. письменник був супротивником взаємних територіальних претензій.

Участь у громадському обговоренні, яке тривало з 28 грудня 2017 року до 15 січня 2018 року взяли 2228 осіб. Із них 1495 громадян, а це 67%, підтримали перейменування. 

В Українському інституті національної пам'яті повідомили, що підтримують таке рішення депутатів.

"Підтримуємо переіменнування вулиці на честь Єжи Ґедройцю, людині, яка зробила надзвичайно багато для налагодження українсько-польського діалогу. Ми часто згадуємо конфліктні сторінки нашої історії, протистояння між нашими народами, поминаємо його жертв. Але не повинні забувати тих, хто робив можливою активну і плідну співпрацю. Вшанування постаті Єжи Гєдройця є вкрай важливим і для українців, і для поляків. І є важливим саме сьогодні, в час, коли нашим народам як ніколи важливо бути пліч-о-пліч перед загрозою східного імперіалізму», – говорить голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

ДовідковоЄ́жи Ґе́дройць (пол. Jerzy Giedroyc; 27 липня 1906, Мінськ — 14 вересня 2000, Мезон-Лаффітт) — польський публіцист і громадський діяч, засновник і головний редактор культового часопису Kultura (Париж). Активний прихильник польсько-українського діалогу. Автор терміну “Розстріляне Відродження”,  а також знаменитого висловлювання про повоєнні кордони Європи: “Поляки мають остаточно визнати й зрозуміти, що майбутнє України — це Україна зі Львовом, майбутнє Литви — це Литва з Вільнюсом, а майбутнє Білорусі — це Білорусь з Гродно!”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ