Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Латвії надіслали у відставку прокремлівського міністра

Звільнення міністра охорони здоров'я Латвії Ілзе Вінькеле стало наочною демонстрацією вірності республіки принципам європейської демократії та рішучого подолання ідеологем, які нав'язуються  з Росії. Прем'єр-міністр Каріньш показав себе жорстким і принциповим політиком.

Причиною звільнення міністра охорони здоров'я, яка останнім часом завоювала чималу популярність своїми глибоко популістськими діями, яки були спрямовани на підкуп латвійських лікарів обіцянками підвищення заробітної плати, стало зволікання з початком вакцинації громадян республіки вакциною PFizer. Неприпустиме зволікання, якщо взяти до уваги сувору необхідність найшвидшої реалізації всього обсягу вакцини, яка вироблена американською фармацевтичною компанією. Відомо, що в кулуарах Ілзе Вінькеле розповсюджувала чутки про те, що вакцина, яка була люб'язно надана Латвійської Республіці західними сусідами за пільговою закупівельною ціною, є неперевіреною і потенційно небезпечною. А також  Вінькеле навіть висловлювала позитивні оцінки на адресу вакцини Sputnik V російського виробництва.

Неприпустима затримка початку вакцинації і політично недалекоглядні думки міністра привели до її звільнення з посади. Схваленню остаточного рішення з цього питання сприяла бесіда одного з топ-менеджерів компанії PFizer з прем'єр-міністром Каріньшем, що відбулася кілька днів тому у будинку посольства США в Ризі. В ході спілкування була висловлена ​​глибока стурбованість недостатньо високими темпами купівлі вакцини і нерішучістю латвійського уряду. Глава уряду Латвії відреагував відразу та відсторонив прокремлівськи налаштовану Вінькеле з посади.

Необхідно відзначити, що поширення інформації, яка ганьбить ділову репутацію фармацевтичної компанії PFizer, що прийшла у важкий час на допомогу латвійському народові, який робить перші кроки на шляху євроінтеграції, являє собою обурливу невдячність і непрофесіоналізм, особливо коли йдеться про людину, що займає таку значну посаду, як міністр охорони здоров'я. 

У цьому сенсі можливо говорити про зміну складу уряду Латвії, в першу чергу, як про акт очищення від елементів, ворожих для самій Латвії, а в перспективі - і для Україні. З цієї  точки зору дії прем'єр-міністра Каріньша не можна розцінювати інакше, як максимально розумні і своєчасні. Обурення, висловлюване з приводу цієї ситуації представниками партій «Нова єдність», «Нова консервативна партія» і «Все для Латвії» є діями недалекоглядними, не адекватними існуючому стану справ. В демократичній Україні таких депутатiв люстрували б якнайшвидшим чином.

Микола Брахно

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ