Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Латвії співробітників КДБ позбавили статусу ветеранів Другої світової війни

Президент Латвії Раймонд Вейонис підписав закон про статус учасника Другої світової війни, який не дозволяє визнавати ветеранами співробітників КДБ СРСР і КДБ Латвії. У новому законі сказано, що Латвія не несе відповідальності за діяння "окупаційних сил" і як окупована держава не брала участь у військових діях під час Другої світової війни. Про це повідомляє РБК з посиланням на Delfi.

Зокрема, у повідомленні зазначено, що у грудні 2017 року сейм Латвії в остаточному читанні прийняв закон про надання статусу ветерана Другої світової війни громадянам Латвії, які воювали як проти нацистської Німеччини, так і проти СРСР. На негромадян закон не поширюється. Читайте також У Латвії зрівняють у правах ветеранів, які воювали проти Гітлера і СРСР.

Статусу ветерана позбавляються учасники Другої світової війни, які були співробітниками КДБ СРСР і КДБ Латвійської Радянської Соціалістичної Республіки. Виняток буде зроблено тільки для співробітників фінансових та адміністративно-господарських структурних підрозділів цих відомств.

Статус учасників війни також не отримають члени Націонал-соціалістичної партії Німеччини і її воєнізованих структур, таємної поліції і служб безпеки Третього рейху, а також особи, засуджені за злочини проти людства та аналогічні злочини. Крім того, в законі сказано, що Латвія не несе відповідальності за діяння окупаційних сил» і як окупована держава не брала участь у військових діях під час Другої світової війни.

Закон був запропонований комісією сейму з прав людини та громадських справ. Метою закону його автори поставили визнання та оцінку заслуг громадян Латвії, які під час війни перебували у складі регулярних військових частин інших держав і брали участь у боротьбі проти збройних формувань СРСР, нацистської Німеччини або її союзників.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ