Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У лікарні святого Миколая успішно прооперували хлопця зі складною деформацією грудної клітки

Стискала серце дитини, ліву легеню та заважала дихати - хлопчика зі складною деформацією грудної клітки успішно прооперували львівські хірурги дитячої лікарні святого Миколая. І зробили це лікарі в найменш травматичний з можливих способів — без розрізу грудини.

Як розповідають в ЛМР, 13-річний Остап народився із вадою серця — транспозицією магістральних судин. Простими словами, легенева артерія та аорта дитини помінялися місцями. Це загрожувало життю малюка.

На шосту добу від народження Остапа терміново прооперували. Ваду серця вдалося скорегувати. Та після хірургічного втручання грудина дитини змістилася. В Остапа розвинулася лійкоподібна деформація — виражене заглиблення у центральній та нижній частині грудного каркасу. Після проведення класичних відкритих операцій із розрізом грудної клітки — таке не рідкість. Спершу ця деформація була малопомітною і не впливала на якість життя дитини. Та хлопчик ріс і в юному віці зміщення посилилось та почало стискати внутрішні органи. Зокрема, легені та серце. Остапу стало складно дихати. Також страждав підліток і від психологічного дискомфорту — деформація стала помітною візуально.

За допомогою сімʼя звернулася до спеціалістів лікарні святого Миколая. Єдиний спосіб виправити деформацію — це встановити в грудну клітку корегуючу пластину.

До роботи взялась команда хірургів та кардіохірургів. З операцією не барилися. І вирішили робити її в найменш травматичний спосіб — за методикою Nuss — з невеликим доступом. Зазвичай в Україні хірурги, аби встановити пластину при западині після кардіохірургічних операцій, роблять розріз грудини — стернотомію. Це більш травматично для пацієнта та з тривалим післяопераційним періодом. Наші ж спеціалісти лишень через 5-см розріз відділили серце від грудини — виконали так званий кардіоліз. А потому торакоскопічно, через 5-мм проколи, ввели пластину та прикріпили її до ребер. Це дозволило укріпити грудину. Через кілька років, щойно грудна клітка Остапа набуде правильної форми та зміцніє, лікарі виймуть пластину.

Уже за вісім днів після операції Остап повернуся додому. Хлопець добре почувається. Зникла задишка та неприємні відчуття у грудині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ