Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У луцькому виші встановили систему орієнтування для студентів із порушеннями зору

Розробив інформаційні вказівники для незрячих студентів завідувач кафедри дизайну Дмитро Авраменко разом з студентками
фото Суспільне

На медичному факультеті Волинського національного університету імені Лесі Українки для студентів із порушеннями зору встановили 80 табличок із піктограмами та шрифтом Брайля.

Про це пише Суспільне.

Як розповіла проректорка вишу Наталія Благовірна, систему обладнали для зручності пересування студентів. Усі таблички виготовили за власні кошти.

"Це формування певного ставлення до інклюзивного середовища. Дуже часто люди з інвалідністю — замкнені вдома через те, що неадаптовані приміщення. Оскільки є острах того, що будуть створені фізичні бар’єри", — додала проректорка.

Розробив інформаційні вказівники для незрячих студентів завідувач кафедри дизайну Дмитро Авраменко разом з трьома студентками. На табличках вони зобразили стандартну інформацію — призначення тієї, чи іншої аудиторії.

"Ми їх (таблички) називали унікальними: кафедри, спецлабораторії. І були загальні — туалети, сервісні приміщення, графіки роботи. Це універсальний дизайн, що не тільки для людей з особливими потребами або слабозорих, незрячих", — сказав завідувач кафедри дизайну.

21-річний Олег Богун — студент другого курсу факультету психології. Хлопець родом із села Трубки Володимирського району. Каже: зір втратив у 3 роки. Загальну середню освіту здобув у Крупівському навчально-реабілітаційному центрі, де й вивчив шрифт Брайля.

Нині студент вивчає психологію, доводиться частенько пересуватися навчальним корпусом університету без сторонньої допомоги.

"Коли встановили ці таблички, то набагато легше можна самому пересуватися. Тому що після кількох разів запам’ятовується орієнтовне розташування аудиторій. А таблички допомагають зорієнтуватись де саме, щоб не потрапити, наприклад, в сусідню", — додав Олег Богун.

За словами проректорки університету Наталії Благовірної, інформаційні вказівники для незрячих планують розмістити також на факультеті психології.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ