Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У львівській лікарні створили відділення фізичної реабілтації

Місто Львів цього року реалізовує великий проект зі створення нового та сучасного реабілітаційного центру. Відомо, що реабілітаційне лікування вирішує проблеми рухових дисфункцій, підвищує якість лікування основної нозології, якість життя, зменшує частоту ускладнень, відновлює 30-70% утрачених функцій. Роботи над створенням реабілітаційного відділення у Комунальній міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги вже завершені, повідомили у міському управлінні охорони здоров`я.

Враховуючи актуальність проблеми, ідею створення реабілітаційного відділення в КМКЛШМД подав ще в 2008 році начальник УОЗ Володимир Зуб. У 2009 році було розроблено проектно-кошторисну документацію для проведення ремонту цього відділення. У 2013 році проведено експертизу проектної документації. Однак, виконання будівельних робіт розпочалися у 2015 році.

Зараз завершені роботи з монтажу медичного обладнання та встановлення м’якого і твердого інвентарю (меблі). 

Вартість проекту – 7,5 млн. грн., з них 3 млн. грн. бюджетних коштів витрачено на капітальний ремонт приміщень відділення, 4,5 млн. грн. – позабюджетні спонсорські кошти, за які закуплено медичне обладнання, меблі та дрібний медичний інвентар.

«Події в Україні підштовхнули нас до створення цього відділення, бо з’явилися молоді люди з важкими травмами, які потребують реабілітації. Це відділення створюється не тільки для постраждалих в зоні АТО, а й для людей, які перенесли такі захворювання: інсульт, черепно-мозкова травма, спинальна травма. Відділення є необхідним для того, щоб адаптувати людей, навчити їх жити по-новому, хоча б частково відновити втрачені функції. У відділенні передбачена система фізичної і психологічної реабілітації», - розповідає начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб. 

В лікарні підлягатимуть реабілітації пацієнти інших відділень, зокрема кардіологічного та травматологічних. Щорічно реабілітаційними заходами в лікарні охоплено близько 7 тисяч пацієнтів – це більше 69 тисяч процедур, які зараз фахівці проводять в пристосованих приміщеннях.

Структура відділення реабілітації складає палатну зону (24 ліжка), маніпуляційну, три зали фізичної терапії, масажний кабінет, кабінети психолога, ерготерапії та інші допоміжні приміщення. 

Комплекс реабілітаційного лікування передбачає: фізичну реабілітацію, психотерапевтичну, працетерапію (ерготерапію). Показами для реабілітаційного лікування є: нейрохірургічна і неврологічна патологія (наслідки черепно-мозкових травм, травми хребта і спинного мозку, судинних уражень головного і спинного мозку та ін.), патологія опорно-рухового апарату.

У відділенні передбачено 2,5 ставки лікаря (невролог, лікар ЛФК, психотерапевт), 5 ставок фахівців фізичної реабілітації, 5 ставок медсестер, 8,5 ставок молодших медсестер, 1 ставка роздатчиці, 1 ставка сестри-господині.

Методика роботи реабілітаційного відділення передбачає: 

- заняття фізичною реабілітацією двічі на день у вигляді тренування в залі, тривалістю та інтенсивністю, визначеною фахівцем фізичної реабілітації, відповідно до функціонального стану пацієнта;

- один раз в день заняття з психотерапевтом (можливо, раз в 2-3 дні, відповідно до стану пацієнта);

- щоденні заняття з працетерапії (ерготерапії). Відповідно до функціонального стану пацієнта, заняття з ним можуть проводитись у палаті у вигляді самостійних занять чи навчань певних видів побутових навичок.

Довідка.

На сьогоднішній день в Україні, як і в інших країнах світу, є тенденція до зростання кількості осіб із серцево-судинними захворюваннями. В Україні щороку близько 110-125 тис. жителів переносять мозковий інсульт, який є однією з найчастіших причин неповносправності та смертності населення країни. Слід зазначити, що 35,5% мозкових інсультів трапляються в осіб працездатного віку.

Більшість пацієнтів, які перенесли інсульт і вижили, стають неповносправними, а 20-25% з них до кінця життя потребують сторонньої допомоги у повсякденному житті. Якщо в 2012 році таких пацієнтів у Лікарні швидкої медичної допомоги було проліковано 1705, з них охоплено реабілітаційними методами лікування 834, то за 2014 рік таких пацієнтів було 2370, з них охоплено реабілітаційними методами лікування 1001.

Реабілітація хворих із спинномозковою травмою є особливо важким завданням, тому що пошкодження хребта і ураження спинного мозку часто супроводжується стійкими розладами рухової функції. Сучасні методики оперативного втручання та технології фіксації хребта дозволяють ліквідувати стиснення спинного мозку, зменшити травматичність хірургічних втручань та швидше вертикалізувати пацієнта.

Організація процесу лікування та реабілітації вцілому має неабиякий вплив на подальші результати лікування. При плануванні всі заходи, методи та засоби, які будуть застосовуватись в процесі фізичної реабілітації, умовно можуть бути направлені на вирішення трьох основних завдань, а саме:

• профілактика ускладнень;

• максимальне відновлення порушених травмою рухових функцій; 

• забезпечення оптимального рівня незалежності.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ