Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львівській обласній раді обговорили можливості та перспективи Рад ВПО

Навчальний семінар на тему: «Рада ВПО як платформа для напрацювання пропозицій для розв'язання проблемних питань в громадах» відбувся сьогодні, 5 грудня, у Львівській обласній раді.
Фото: ЛОР

Участь у заході взяли представники територіальних громад, органів місцевого самоврядування, виконавчих органів районів Львівщини. Учасники семінару дізналися, які питання можуть вирішувати Ради ВПО, а також поділилися власним досвідом створення і функціонування дорадчого органу у громадах Львівського району.

Про можливості Рад ВПО розповіла регіональна координаторка програми "Єднання заради дії" Оксана Яковець. За офіційними даними у Львівській області зараз нараховується 233 тисячі внутрішньо переселених осіб. І це на 30 тисяч менше, ніж було на початку повномасштабного вторгнення. З них у місті Львові станом на грудень 2023 року перебуває 106 тисяч ВПО. 70% ВПО – працездатного віку, 30% – особи похилого віку.

У громадах, де перебуває найбільша кількість ВПО, реалізується ініціатива створення дорадчих органів, які б могли обговорювати з владою пропозиції, ідеї, організацію спільних заходів. Голова ради має мати статус внутрішньо переміщеної особи, до складу ради можуть входити представники місцевої влади, бізнесу, громадські організації ВПО, релігійні організації.

«Рада створюється як комунікаційний місточок між мешканцями й владою. Але адвокаційна складова у цьому органі є головною. Найважливішими питаннями ВПО є питання житла і роботи. Жодна громада не може розв'язати житлового питання, але пропозиції з розв'язання цього питання рада може напрацювати», – розповіла Оксана Яковець.

Для громад функціонування Ради ВПО може стати додатковим інструментом для залучення грантових коштів. Залучати фінансування можна з допомогою організацій, які увійдуть до Ради ВПО. У 2024 році саме на питаннях розбудови громад, де діють Ради ВПО, зосередять увагу іноземці грантодавці. Оксана Яковець також навела приклади проєктів, які отримали підтримку у цьому році.

Присутні представники Пустомитівської, Новороздільської, Оброшинської, Городоцької громад розповіли про напрацювання Рад ВПО. Проєкти, які знайшли підтримку на Львівщині – облаштування молодіжних і культурних просторів, відновлення спортивних закладів, створення центрів психологічної допомоги, прихистків, передача приміщень під житло для ВПО і працівників релокованих підприємств.

«Створення Ради ВПО – це можливість ефективнішої інтеграції внутрішньо переміщених осіб у громади. Проєктні ініціативи від Рад ВПО вітаються у міжнародних організаціях. Під час зустрічей і навчальних заходів напрацьовується база контактів з благодійними фондами, які у перспективі надаватимуть допомогу активним громадам. Ми маємо приклади такої співпраці на Львівщині. Моя рекомендація – комунікувати й заявляти про ваші проблеми, про потреби ВПО у вирішенні яких можуть допомогти міжнародні організації. Також можете звертатися до нас, ми маємо чимало необхідної інформації», – сказав виконавчий директор Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" Данило Сороковий.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ