Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Львові найнижча смертність немовлят за 5 років

Смертність немовлят – один з показників у світовій медицині, за яким оцінюють якість надання медичної допомоги. Минулого року у місті померло 46 немовлят, і це найнижчий показник за останні п’ять років у Львові і за всю історію незалежної України. Про це розповів начальник управління охорони здоров’я міста Володимир Зуб. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Дитяча смертність у Львові постійно зменшується. Минулого року дітей від нуля до року померло 46, з них 26 померло від хвороб перинатального періоду і 20 – від вроджених вад розвитку. Це найнижчий показник у Львові за останні п’ять років і взагалі за всю історію незалежної України. Малюкова смертність – один із рейтингових показників у світовій медицині, бо саме за ним оцінюють якість надання медичної допомоги.

В нас померло 5,9 на тисячу народжених живими, тоді як у 2015 році – 6,6 на тисячу народжених живими. Цей показник у Львові завжди був кращий, ніж в середньому по Львівській області і Україні. До прикладу, 2016 року малюкова смертність у Львівській області становила 6,68, в Україні – 7,9 на тисячу народжених живими», - розповів начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб. 

За його словами, таких результатів вдається досягати завдяки системному комплексу заходів.

«Аналізується ведення кожного пацієнта від етапу жіночої консультації, тобто контроль за вагітністю, далі – пологовий будинок і післяпологове лікування, і тому цей показник вдається зменшувати щороку. Кожен випадок малюкової смертності аналізується,  приймаються відповідні управлінські рішення. Окрім підвищення професійного рівня лікарів з надання допомоги в жіночій консультації, пологових стаціонарах, дитячій лікарні, постійно покращується і матеріально-технічне забезпечення цих закладів», - додає Володимир Зуб.

Загалом минулого року дітей у Львові померло 66. З них 46 – дітей до року (малюків), і 20 дітей – від року до 18 років. Що важливо, 8 з 20 дітей у цій категорії (від року до 18-ти) померло не від хвороб чи лікування, а від дії зовнішніх чинників. «Внаслідок травм, отриманих під час ДТП, померло четверо осіб, одна суїцидальна смерть, два падіння з висоти і одне утоплення. Інші 6 померло від вроджених вад розвитку, троє - від хвороб систем кровообігу, двоє - від новоутворення і один - від хвороб органів дихання», - зазначив Володимир Зуб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ