Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові диджиталізують друковану спадщину Наукового товариства імені Шевченка

Львівська національна наукова бібліотека України імені В. Стефаника готується у жовтні презентувати результати проєкту «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Шевченка (1874–1913): цифрова колекція».

Виконавці поставили собі за мету, по-перше, оцифрувати видання Наукового товариства імені Шевченка і тим самим забезпечити збереження рідкісних та цінних видань, які згідно з Постановою Кабінету Міністрів України № 1709 від 19 грудня 2001 року зараховано до наукових об’єктів, що становлять національне надбання; по-друге, створити цифрову колекцію видань Товариства на сайті Львівської національної наукової бібліотеки України імені В. Стефаника; по-третє, надати користувачам вільний доступ до їхніх повнотекстових копій і тим самим ввести їх у широкий науковий та культурний обіг. 

Проєкт прагне привернути увагу до того, наскільки великою, тематично й типологічно неоднорідною є друкована спадщина Наукового товариства імені Шевченка. Її значний обсяг спонукав на цьому етапі обмежитись книгами, виданими між 1874 і 1913 роками, тобто упродовж першого і другого періодів діяльності Товариства. До того ж сканування, опрацювання і удоступнення цифрових копій супроводжувались низкою інших трудоємних технологічних процесів із виявлення і відбору примірників, розшивання книжкового блоку (за потреби), оформлення бібліографічної інформації в електронному каталозі, підготовка інформаційних повідомлень про окремі видання або видавничі серії на проєктній інстаграм-афіші та телеграм-каналі.  

Книжкові пам’ятки, які вийшли друком на матеріально-технічній базі НТШ, є свідчення розвитку наукового, літературного і видавничого процесів наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття. Ці книги та закладені в них сенси зберігають вагомий джерелознавчий і  ціннісний потенціал для розбудови українського суспільства. Реалізація проєкту дасть змогу вивчати видання усім зацікавленим читачам, у тому числі поза стінами Книгозбірні.

Загалом заплановано презентувати пдф-копії 500 друків, серед яких переважають наукові й художні книги. Більшість з них уже можна переглянути на сайті Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника. Колекція «Книжкова спадщина Наукового товариства імені Шевченка» поряд з іншими доступна за покликанням. Більше про проєкт і оцифровані видання можна дізнатися із телеграм-канал й інстаграм-афіші.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ