Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові дискутували про роботу з переселенцями

У межах IX Екуменічного соціального тижня у Львові 29 вересня відбулась панельна дискусія «Досвід роботи із ВПО в областях України». Модерувала цей захід Оксана Яковець, радник міністра соціальної політики, повідомили організатори 9-го Екуменічного Соціального Тижня.

Серед доповідачів – Вікторія Курилко, радник Міністра соціальної політики з питань ВПО у Полтавській області, Василь Гельбич, начальник відділу житлових субсидій,соціальних виплат та допомог департаменту соціального захисту населення Львівської обласної державної адміністрації та Олександра Магурова, радник Міністерства соціальної політики з питань ВПО у Києві.

Учасники панельної дискусії розказали про досвід, досягнення та складнощі роботи з ВПО у різних регіонах України. Олександра Магурова у своїй доповіді особливу увагу приділила проекту розширення хоспіса для людей похилого віку та інвалідів. У ньому наразі проживає 22 людини, 15 з яких вимушені жити в одній кімнаті, а інваліди спати на двоярусних ліжках. В усіх державних структурах пані Олександра зіштовхується з відмовами, тому вимушена покладатись лише на допомогу волонтерів. Доповідачка закликає людей не бути байдужими: «Якщо хтось ще думає, що війна далеко, приходьте, подивіться цим людям в очі. І ви зрозумієте, що ось вона вже, зовсім поруч, вона давно поруч, тільки ми намагаємося її не помічати!».

Василь Гельбич насамперед розказав про те, що у Львові активно працюють над вирішенням проблем мігрантів. Лише за останній рік було створено декілька громадських організацій – і вже є результат. «Матеріальну допомогу кожній родині, яка потребує,  було збільшено з 2 тисяч гривень до 7 тисяч. І її вже встигли заплатили 200 сім’ям», - каже Василь Гельбич.

Вікторія Курилко наголосила на тому, що держава має впроваджувати політику соціалізації, інтеграції та захисту ВПО. Також підкреслила, що всіх вимушено переселених людей їх організація розглядає не як внутрішньо переміщених, а як носіїв людського капіталу, інтелектуального капіталу. І саме з цього боку  питання їх інтеграції вони  хочуть включити в регіональні плани Полтавщини. «Нам потрібна програма сприяння вимушено переміщеним особам, з конкретними цілями і ресурсами. Громадські організації готові надати свою допомогу, адже мають досвід роботи з даною категорією», - каже Вікторія Курилко. Також вона зазначила, що «частина переселенців мають досвід підприємницької діяльності, але не бачать перспектив розвитку свого бізнесу на Полтавщині. Для них потрібно створити сприятливі умови, тоді будуть і надходження до бюджету, і робочі місця для людей».

Довідка.

Внутрішньо переміщені особи в Україні (ВПО в Україні) — категорія громадян України, іноземців або осіб без громадянства, котрі були змушені були покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту на частині території Донецької і Луганської областей України  або окупації Автономної Республіки Крим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ