Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

У Львові є випадки масової несплати за тепло

Розповсюдження листівок із закликом не оплачувати за теплопостачання за двоставковим тарифом – це ніщо інше, як спроба зриву опалювального сезону та дискредитація місцевої влади. При цьому у Львові є випадки масової несплати за тепло. Про це сьогодні, 8 січня, повідомив на прес-конференції начальник юридично-претензійної служби ЛМКП «Львівтеплоенерго» Олег Іващук.

 

За його словами, серед мешканців почали розповсюджувати листівки із закликами не сплачувати за теплопостачання за двоставковим тарифом через його незаконність. «У місті почали розповсюджувати позовні заяви з вимогою визнати незаконним тариф і провести перерахунок. Оскільки нині в суді розглядається справа по двоставковому тарифу, а двічі суд не розглядатиме одну й ту ж справу, тому такі дії є не що інше, як спроба зриву опалювального сезону через приведення підприємства до неспроможності розрахуватися за природній газ» , - говорить Олег Іващук.

 

У Львові є випадки масової несплати за тепло у ЖБК №140, його голова вважає, що двоставковий тариф є незаконним і від цього ЖБК кошти за опалення не надходять. «Нам не відомо, чи йдуть проплати від мешканців чи ні, але від ЖБК гроші не поступають. В такому випадку у мешканців наростають борги, і коли справа в суді по двоставковому тарифі завершиться і його все таки визнають законним, то у людей будуть величезні заборгованості. Адже платити потрібно поки тариф є у дії, а от коли суд визнає його незаконність, то аж тоді мешканцям роблять перерахунки коштів», - зазначив Олег Іващук.

 

Директор ЛКП «Залізничнетеплоенерго» Мирон Терех розповів, що люди насправді не поінформовані про двоставковий тариф. «Багато хто з львів’ян вважає, що такий тариф є незаконним, бо думає, що двічі платить за одну й ту ж послугу. Насправді ж принцип такого тарифу є простим: сума, яку мешканці мали б платити у опалювальний сезон за тепло, розбивається на увесь рік. Двоставковий тариф на тепло складається з двох частин: умовно-постійні (абонплата) та умовно-змінні витрати (плата за фактично спожиту теплову енергію). Абонплату мешканці  сплачують впродовж року, це не авансовий платіж, а витрати підприємства. Абонплата не є додатковою, це розчеплення тарифу на 12 місяців. У підсумку загальна сума, яку витрачає мешканець на послуги теплопостачання за рік є такою ж, як при одноставковому тарифі за 6 місяців», - пояснив він.

 

Додамо, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №955 від 10 липня 2006 року, теплопостачальні підприємства повинні впроваджувати двоставковий тариф на послуги центрального опалення.

 

Наразі Львів є одним з 16 обласних центрів України, де діє двоставковий тариф.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ