Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові може закритись “Домівка врятованих тварин”

Напередодні, співзасновник Домівки врятованих тварин Орест Залипський опублікував відео в якому розповів, що ситуація в домівці є критичною.

Він звернувся до людей, донорів, волонтерів аби вони звернули увагу на притулок та допомогли тваринам, які там перебувають.

Орест Залипський зазначив, що притулок має великі борги, а також потребу в коштах для забезпечення належних умов та якісного харчування. Він звертається до львів'ян, бізнес-партнерів, донорів, які готові допомогти втриматись Домівці на плаву, та не дійти до критичної точки – закриття проєкту.

Журналістка Гал-інфо поспілкувалась з працівницями притулку Вікторією та Іванкою, які розповіли про основні потреби та про нову локацію Домівки, в якій будуть розміщені дикі звірі.

Скільки зараз в домівці перебуває тварин і які види?

Дуже багато, точну кількість важко сказати. Близько 100 собак і 90 котів. Нутрії, ворони, кабани, птахи, лисиці, чорнобурки, кролики, віслюки, кажани, бабуїни, мавпочки, лами, крокодили, змії та багато інших.

Які зараз нагальні потреби?

В нас дуже великий борг в клініці. Ми лікуємо велику кількість тварин. Борг складає близько 200 тисяч гривень. Плюс триває побудова нового притулку.

Також, будь-які сезонні овочі та фрукти будуть актуальні завжди. Дуже багато тварин, цього потребують.

Чи є в Домівки співпраця з містом?

Це більш волонтерська організація. Місто також допомагає, але це близько 10 % від потреб.  Все інше це благодійність. Хтось допомагає коштами, хтось ліками. Зараз буде зима, буде дуже важко. Бо кожному потрібне харчування.

Зараз стає холодніше на вулиці чи виникають через це додаткові проблеми?

Екзотичним тваринам потрібне тепло. Вони потребують опалення, тому ставимо обігрівачі. Котам обігріваємо будинок. В нас є генератори на випадок відключення електроенергії та цього недостатньо.

Нещодавно було багато новин про лисиць. Чи привозять вам зараз лисиць?

Зазвичай нам привозять травмованих лисиць. Наприклад після полювання. Якщо маму лисичку вбили, то нам привозили лисенят, щоб ми їх вигодовували. Якщо тварина не приручена, то ми випускаємо на природу. Якщо вона звикла до людей змалку, вона не адаптується в природі, то тоді ми її залишаємо. У новому притулку, буде достатньо місця для диких звірів. Бо зараз вони в невеличкому вольєрі.

Розкажіть детальніше про новий притулок.

Ми розширюємось та намагаємося покращити умови для тварин. Удосконалюємо, оновлюємо  вольєри. Зараз будується новий притулок. Зокрема у нас є потреба в плитці, та інших будматеріалах. Можете приносити плитку, якщо у вас є не потрібна плитка або залишки на вул. Довбуша. Також можна привезти інші будматеріали або підтримати нас коштами. Навіть невеликий внесок може допомогти нам придбати додаткові матеріали для ремонту. Будемо вдячні за будь-яку фінансову допомогу.

Там велика територія - це лісова огороджена ділянка, а не маленький вольєр.

Чи є в Домівки, якась співпраця з ветеринарами?

Так, нещодавно ми стерилізували тварин спільно з американською організацією. Вони вже два рази були, також плануємо на весну повторити цю акцію. Відбувалась все це, в притулку. 

Стерилізували як вуличних, так і домашніх тварин. За період цієї акції простерилізувати близько 700 котів та собак. Стараємося зупинити популяцію бездомних тварин, як тільки це можливо.

Чи приносять вам бездомних тварин?

Часто люди підкидають нам бездомних котів та собак. Але ми не можемо залишити їх, адже у нас немає достатньо коштів і місця, щоб забезпечити всіх.

Недавно нам принесли котика, то ми зразу виставили допис про нього в Instagram, що негайно потрібні нові господарі. Його забрали.

Якщо в людини немає коштів чи може вона іншим чином вам допомогти?

Так. Можна просто прийти поприбирати вольєри чи вигулювати собак. Також у нас є не соціалізовані собаки, які дуже бояться людей, потрібно з ними гуляти. Нам завжди потрібна допомога, потрібні волонтери.

Які етапи потрібно пройти, щоб забрати тварину?

Тварини чекають нову сім’ю, щоб забрати песика чи котика потрібні документи, які посвідчують особу. Після того бесіда та підписуємо договір. Надалі вам потрібно надсилати фотозвіти час від часу, щоб ми знали, що все добре. Якщо тварина не стерилізована ми обов’язково вимагаємо це зробити. 

Якщо у вас ніколи не було домашнього улюбленця, не хвилюйтесь ми все розкажемо і навчимо.

Чи вилучали чотирилапих після того, як їх забрали з притулку?

Так, вилучали. Був випадок, коли нові власники не надсилали фотозвіти, тож ми вирішили перевірити чи з собакою все добре. Пес був дуже наляканий, видно що тварину не годували.

Бувало таке, що забирають кота чи собаку, а потім лишають її на вулиці.

Чи залишились у вас тварини зі сходу і півдня України?

Так, дуже багато залишилось. Нам ще досі привозять тварин звіти. Дуже багато з Харкова, Херсону, Донецька. Загалом, це коти собаки, лисиці, козлики. Багато котів з Херсону, яких врятували з води. Є козлик з Харкова. В сарай в якому він жив влучив снаряд, почалась пожежа на нього впала балка, тварина через це мала поранення.

Також, привезли 11 песиків з Краматорська. Цуценят знайшли військові, біля колії де ходили поїзди. Потім передали волонтерам і вони звернулися до нас, щоб ми їх прийняли. Цуценята були хворими і на жаль деякі з них не вижили. Двох ми прилаштували, інші чекають на сім'ї.

Підготувала Надія Файгель

Допомогти Домівці врятованих тварин можна за посиланням.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ