Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Політика

У Львові може з’явитись ще один медичний університет

Це питання обговорили сьогодні під час пленарного засідання 28-ї сесії Львівської міської ради 8-го скликання.

23 липня під час пленарного засідання Львівської міської ради депутати обговорили можливість створення нового вищого навчального закладу “Unbroken University”. 

У пояснювальній записці до проєкту ухвали “Про розвиток екосистеми “Unbroken” зазначено, що ЗВО буде створено комунальним некомерційним підприємством “Львівське територіальне медичне об’єднання “Багатопрофільна клінічна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги” спільно з благодійним фондом “Незламні”. 

Автори проєкту зазначають, що в основі створення нового медичного університету лежить зростання потреби у висококваліфікованих вузькоспеціалізованих працівників медичної галузі.

Мер Львова Андрій Садовий зазначив, що станом на сьогодні на базі Першого територіального медичного об'єднання Львова є близько сотні кандидатів наук і професорів, які стануть майбутніми викладачами університету. 

"Ми сьогодні маємо найбільшу кризу - це криза кадрів. Ми домовились із Міністром Ляшком, ми мали багато з ним розмов на цю тему, що Національний університет займається медичною освітою, випускає студентів, а Перше ТМО буде займатися післядипломною освітою, щоб ми готували фахівця, який зможе працювати", - зазначив Андрій Садовий. 

Директор юридичного департаменту Львівської міської ради Гелена Пайонкевич наголосила, що реалізація цієї ухвали не потребує і через законодавство не може потребувати залучення бюджетних коштів. Це зумовлено тим, що засновник цього підприємства є комунальне некомерційне підприємство, яке отримало ліцензію на надання медичних послуг.

“Університет буде створено. Крапка”, - підсумував мер Львова Андрій Садовий. 

Наразі у депутатів є багато запитань щодо процесу створення нового закладу вищої освіти. "Якщо глобально подивитись на медичну сферу, то я думаю від громади запит зворотній. Тобто їй горить більше не медичний університет, а профілактика, тобто університет здоров'я. Тобто ми маємо навпаки відкрити зараз і всі зусилля вкладати у наші дитячі садочки, спортивну інфраструктуру, школи, і ми маємо дбати, щоб був університет, який працює на розвиток дитини і на профілактику того, щоб жоден львів'янин не потрапляв на хірургічний стіл", - зазначив депутат від фракції "Голос" Віталій Троць. 

"Я пропоную задекларувати, що ми хочемо створити [медичний університет. - ред.], як це буде виглядати, це буде післядипломна освіта... Ми маємо ті лакуни юридичні заповнити чимось, і після нормального обговорення прийняти дану ухвалу. І варто забрати це слово "Unbroken" з даної ухвали, тому що йдеться про освіту, а не про "Unbroken". "Unbroken", наголошую, - це приватний фонд, яких 200, з якими співпрацює пан Олег Самчук як керівник ТМО", - додав депутат від фракції "Європейська Солідарність" Петро Адамик. 

Обговорення питання про створення нового медичного університету триває. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ