Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові на Личаківському військовому цвинтарі ексгумували останки 459 людей

Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
Фото: Андрій Андрух, ЛМР
1/4
На Личаківському військовому цвинтарі (вище місця поховань новітніх Героїв України) триває ексгумація давніх поховань. Від березня і на сьогодні вдалося віднайти останки 459 людей. З них 26 – періоду Першої світової війни, невелика частина – періоду Другої світової війни, і переважна більшість – повоєнного періоду. Про це повідомили 21 червня у пресслужбі ЛМР.

Як розповів під час брифінгу керівник Меморіально-пошукового центру Святослав Шеремета, роботи виконують фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля».

Він наголосив, що під час досліджень виявили місця з багатошаровими похованнями, де були останки воїнів і Першої світової війни, і Другої світової війни та повоєнного періоду. Також були місця з одношаровими похованнями. 

«Коли ми розпочинали дослідження, то передбачали, що більшість поховань тут буде часів Першої світової війни. Але маємо зовсім іншу картину: більшість поховань - повоєнного періоду. До прикладу, на одному з поховань знайдено металеву таблицю з іменем капітана Вагіна та датою смерті – 1947 рік. Ми провели дослідження: у російських базах є дані про таку людину. Народився у Нижньому Тагілі. Був на війні, мав нагороди, далі вступив до Військової академії ім.Фрунзе та після її закінчення приїхав до Львова. А ми всі розуміємо, що міг робити випускник цієї академії на заході України у 1947 році. Також знайшли залишки військової форми і капітанських відзнак. Ймовірність, що віднайдені останки належать капітану Вагіну, – 99,9%», - зазначив Святослав Шеремета.

Нагадаємо, на території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, «додаткове» поховання, коли прийшла до Львова.

«У міжвоєнні роки поховання часів Першої світової війни з цієї частини території переносили і робили це недобросовісно: радянська влада «заїхала» тракторами на місце поховань воїнів Першої світової війни, все знищила і почала проводити поховання поверх», - зазначила радниця міського голови з питань збереження культурної спадщини Лілія Онищенко.

Святослав Шеремета додав, що біля орієнтовно 15-20% поховань виявлено залишки військової форми. «Серед інших знахідок – залишки ґудзиків від форми чи білизни воїнів  австро-угорської та німецької армії. Також віднайдено 3 ідентифікаційні жетони воїнів армії австро-угорської імперії, хрести з поховань Першої світової війни, радянські надгробки. Знахідки будуть передані до музеїв», - зазначив Святослав Шеремета.

Роботи з ексгумації давніх поховань на цій ділянці планують закінчити в середині липня. Далі пошуковці перейдуть до дослідження та ексгумації поховань на центральній алеї Личаківського військового цвинтаря.

Усі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс.

Натомість рештки з радянських часів (1944 – 1950-ті) зберігають у спеціальному депозитарії. Їх планують перенести на Голосківське кладовище.

«Личаківський військовий цвинтар внесений до переліку пам’яток історії. Пам’ятками, власне, є останки. І аби перенести їх на інший цвинтар, ми виготовляємо відповідну проєктну документацію. Її має погодити Львівська ОВА та Міністерство культури. Далі ми маємо отримати відповідний наказ від міністерства і зможемо розпочинати перенесення останків на Голосківське кладовище», - зазначила Лілія Онищенко.

Додамо, роботи з ексгумації на Личаківському військовому цвинтарі проводять на підставі усіх необхідних дозволів та погоджень від органів місцевого самоврядування та Міністерства культури України.


Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ