Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

На площі Маланюка відкрили алегоричну скульптуру Франца Ксавера Моцарта

До 230-літнього ювілею Франца Ксавера Моцарта (композитора, музичного діяча Львова і натхненника фестивалю) на площі Маланюка встановили його алегоричну скульптуру. Про це повідомили 26 серпня у пресслужбі ЛМР.
Фото ЛМР

До її відкриття долучився міський голова Львова Андрій Садовий.

"З часу останніх виборів мера не було жодної події, яка б викликала таку дискусію, як ідея встановити пам’ятник сину Моцарта. Я хочу подякувати Оксані, за цю інтелектуальну інтервенцію, а Себастьяну за його працю. Думаю, що дискусій після сьогоднішнього дня буде ще більше, бо кожен побачить тут щось своє. Якщо з боку подивитися, то можна побачити голову лева, з іншого боку глянеш - то розумієш, що в середині композиції є дуже ніжна душа, яка закрита великою перукою. Тому, тут кожен побачить свого Ксавера. Та головне, щоб ви його побачили. Адже ніщо не розширює горизонти нашого мислення, крім культури, крім сучасного мистецтва. Я переконаний, що приходячи сюди, будуть народжуватися нові креативні ідеї, будуть з’являтися нові смисли. Це приклад нової сучасної скульптури. І дуже важливо, що власне Львів є тим штовхачем.

Моя велика мрія, щоб за якийсь час Львів став містом, куди будуть приїжджати сучасні молоді митці, художники, скульптори, музиканти. Щоб Львів став такою меккою, центром творчості, думання і творення сенсів. І нам це вдасться втілити", – наголосив мер Львова.

Ініціаторами встановлення скульптури є Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt разом з Міжнародною фундацією Моцартеум у Зальцбурзі (Австрія) та науковим товариством Mozartiana Galicia.

"Видатний син Вольфганга Амадея Моцарта жив і творив у Львові майже 30 років, але його ім’я фактично було забуте. 5 років тому ми почали велику справу – заснували фестиваль LvivMozArt. Ми стартували із виконання творів Франца Ксавера Моцарта, потім привезли до Львова оригінальну скрипку Моцарта, згодом почали досліджувати його біографію (і цього року випустимо в друк велику документальну працю про композитора, аналогів якому немає у світі) і зараз відкриваємо його скульптуру. Це унікальна подія, адже Моцарт ніби повертається до рідного йому міста Львова. Ця скульптура – це сучасний погляд на класику, адже мистецтво і музику не можна перетворювати на музейний експонат. Дуже сподіваємось, що ми всіма нашими ініціативами перетворимо Львів на одну з культурних столиць цілого світу та зможемо давати Європі щось таке, про що вони не знають", – розповіла Оксана Линів, арт-директорка та співзасновниця фестивалю LvivMozArt.

Особливим акцентом проєкту є те, що алегоричну постать Франца Ксавера Моцарта створив інтернаціональний відомий австрійський скульптор Себастьян Швайкерт. Митець народився у 1966 році у Німеччині, навчався в мистецьких академіях Берліна, Відня та Бремена. Його роботи регулярно беруть участь в міжнародних виставках та конкурсах. Скульптор викладає у Віденській академії мистецтв та має власні ательє у Відні та Зальцбурзі.

"Львів має нову скульптуру. Ксавер Моцарт – вічне дитя, вічний син Моцарта з Відня. Ксавер Моцарт з великою перукою свого батька, яка завжди була йому завелика. В 16 років він втік з Відня, нікому нічого не сказавши, і 30 років прожив у Галичині, більшість часу – у Львові.

Він жив тут 30 років, був громадянином цього міста, тому він стоїть тут без постаменту, він стоїть на рівні з громадянами міста. Він тут диригував, писав музику. Для того, щоб він не був вже аж настільки голим, я поставив йому на коліна ноти, і це ноти моєї улюбленої його п’єси. Якщо зазирнути, то їх можна побачити", – зазначив Себастьян Швайкерт.

Скульптура показує сина Моцарта у символічному диригентському русі, з перебільшеною старовинною бароковою перукою, яка символізує його зв’язок з легендарним батьком, відповідальність перед славою якого він все життя відчував, а також з його дідом Леопольдом, основоположником музичної династії Моцартів. Під перукою чітко проглядається портрет Франца Ксавера Моцарта в типовому образі композитора доби романтизму, що символізує зміну мистецьких епох. Легка танцювальна поза та театральний диригентський жест означають зв’язок Моцарта-молодшого зі Львовом, коли він декілька років поспіль він був капельмейстером, а пізніше – головним диригентом Цісарсько-королівського привілейованого міського театру, а також диригентом та засновником відомого у Львові Товариства Св. Цецилії.

"Дуже тішуся бути у Львові. Це велика честь для мене. Це чудове місто, тому хочу вам зробити комплімент за нього. Поклик приїхати до вас я чув давно, і причин було кілька. Найперше, цей поклик – це був Ксавер Моцарт. Далі – це ініціатива Оксани Линів, яка заснувала фестиваль Моцарта, молодіжний оркестр. За це ми її шануємо і запрошуємо до нас, і дякуємо, що вона пробуджує інтерес до Моцарта. Це важливо, адже це формує міжлюдські відносини, формує нове життя, нові ініціативи. І для всього світу важлива ініціатива, яка започаткована у вас", – відзначив Франц Вагнер-Штройбер, перший голова та художній керівник у Саксонському товаристві Моцарта.

Додамо, що обрана площа для встановлення скульптури, площа Маланюка, вдало відповідає концепції проєкту як своїм історично-географічним розташуванням, так і тісною дотичністю до музичної культури міста. Мета – перетворити площу на мистецький осередок, де поряд з скульптурою Моцарта можна буде проводити опен-ейр події, камерні концерти, мистецькі заходи для дітей, театральні перформанси та інше. Нова оригінальна скульптура повинна стати популярним місцем серед туристів та, особливо, молоді.

Під час відкриття скульптури Ф. К. Моцарту відбулася світова прем'єра святкової кантати «Меланхолійна кантата на честь львівського Моцарта», написаної сучасним композитором Богданом Сегіним спеціально до події. Ідея твору полягає у накресленні двох особистих сюжетів львівського Моцарта, які тісно переплелись між собою і сформували його як митця та чоловіка. Таємниця стосунків митця з містом, його прихильністю та свободою.

За словами Богдана Сегіна, тлом і основною сюжетною лінією у кантаті є Львів – місто аристократії та міщанства, карнавалів та народних гулянь, місто багатьох мов та культур. Львів – національно найважливіше місто в житті Франца Ксавера, яке дало йому відчуття свободи та простір для творчої реалізації й кохання. Саме тут в житті молодшого Моцарта почались стосунки із його музою та незмінною сценічною партнеркою. Почуттями до неї, як невидимими кайданами, він був скований впродовж усього життя. Ця історія любові Франца Ксавера Моцарта і Йозефіни Бароні-Кавалькабо стала другою сюжетною лінією кантати. У творі використані фрагменти щоденника для Йозефіни, тексти любовних пісень, які написав для коханої Ф. Ксавер.

Також Оксана Линів зачитала вітального листа від президента Міжнародної фундації Моцартеум у Зальцбурзі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ