Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Львові обговорили заходи щодо запобігання забрудненню звалищ ртутьвмісними відходами

21-22 вересня у Львові у рамках виконання проєкту LIFE MERCURY-FREE Національного університету «Львівська Політехніка» відбувся круглий стіл «Сталі практики та заходи щодо запобігання забрудненню звалищ ртутьвмісними відходами».

Захід відбувався в гібридному форматі та об'єднав понад 50 учасників з України та країн ЄС. До ініціативи команди LIFE mercury-free project - Львів доєднались друзі та партнери проєкту з Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА, Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Управління з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та ТрО Львівської міської ради, Державної екологічної інспекції у Львівській області, Головного управління ДСНС України у Львівській області,  Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Львівської області, ГО "Я з повстанського роду", Управління екології Львівської міської ради, Західноукраїнського ресурсного центру, ДП "Боднарівка", Асоціації «ECO Cluster», Інституту сталого розвитку ім. В. Чорновола, Кафедри Туризму - ТУР Львівської політехніки, Кафедри екологічної безпеки та природоохоронної діяльності та ін.

Метою проєкту є представлення результатів наукових досліджень, дискусій і обміну сталими практиками та рішеннями для зменшення забруднення ртуттю.

Виконавчий директор Асоціації «ЕКО Кластер» Олена Вітрак презентувала досвід члена Асоціації – Компанії «Центр ЛТД» з питань впровадженням реформи управління відходами в громадах та на підприємствах: від розробки схем санітарного очищення територій, місцевих планів управління відходами, проектів рекультивації сміттєзвалищ, дослідження морфологічного складу відходів до оформлення процедури транскордонного перетину небезпечними відходами. Зокрема, нещодавно за сприяння Компанії «Центр ЛТД» у підготовці документації з України було вивезено на утилізацію на завод Recupyl в Польщі 42 тонн батарейок. Окрім цього, Компанія займається просвітницькою діяльністю для населення щодо важливості сортування відходів. Так у серпні-вересні проведено ряд таких заходів для вутрішньопереміщених осіб  у Новояворівську, Новому Роздолі та Трускавці. Минулого року спільно з представниками агробізнесу подавали заявку на Лайф щодо виробництва біометану з відходів картоплиння, яка, на жаль, не була підтримана програмою LIFE.

Також у рамках Круглого столу проведено воркшоп «Сталі практики та рішення для зменшення забруднення ртуттю в міських екосистемах». Учасники пройшли опитування щодо обізнаності стосовно побутових товарів, що містять ртуть та їх шкоду для людини.

Слід зазначити, що даний проєкт є одним з перших, який отримав фінансування від програм ЄС Life і присвячений обміну інформацією та поведінковим змінам у сфері небезпеки забруднення ртуттю, спричиненої побутовою діяльністю та, особливо, шляхом їх неналежного використання, зберігання та утилізації ртутьвмісної продукції. Проєкт також є інноваційним щодо регіонів його реалізації - у Польщі та Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ