Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові оприлюднили результати моніторигу ЗМІ, який мав на меті виявити, яке місце вони приділяють проблемам на ринку праці

В рамках проекту «Подолання гендерної та вікової дискримінації на ринку праці в Україні: навчання та програма дій» був проведений моніторинг засобів масової інформації, який мав на меті виявити, яке місце приділяють проблемам на ринку праці ЗМІ взагалі, наскільки широко висвітлюється проблема дискримінації на ринку праці у ЗМІ, у якому контексті подається інформація, котра стосується дискримінації за віком та гендером. Цей моніторинг був оприлюднений під час Всеукраїнської науково-практичної конференції, яка розпочала свою роботу у Львові 20 січня 2006 року.
Так, дослідженням були охоплені 8 обласних ЗМІ, 5 всеукраїнських видань та 3 районних. Аналізувались рекламно-інформаційні та суспільно-політичні загальноукраїнські видання, а також видання м.Львова та Львівської області щодо гендерної та вікової дискримінації за період з 1 січня 2005 року до 30 квітня 2005 року. У виданнях, які аналізувались, до уваги бралися всі оголошення, короткі інформаційні повідомлення та статті в яких йшлося про ринок праці.
Фіксувалося, яким особам працедавці надають преференції при пошуку кандидатів на ту чи іншу посаду, щодо кого і які форми дискримінації застосовуються. Особлива увага була звернена на рекламно-інформаційні видання, в яких міститься значна частина оголошень про пошук працедавцями кандидатів на певні посади.
Всього було зафіксовано 19 випадків гендерної дискримінації, 8 випадків щодо чоловіків та 11 щодо жінок. В оголошеннях зафіксовано 18 випадків гендерної дискримінації, пов’язаних із пошуком працівників. Причому в одному з них дискримінація була пов’язана із вагітністю та сімейним життям. З цих 18 випадків у 8 дискримінували чоловіків, а в 10 дискримінували жінок. У коротких інформаційних повідомленнях 1 випадок гендерної дискримінації, пов’язаний із звільненням через вагітність. Статей, в яких містилась інформація про гендерну дискримінацію, не зафіксовано.
Вікової дискримінації у коротких інформаційних оголошеннях не зафіксовано. Вікова дискримінація у статтях зафіксована у 3-х випадках, з них у 2-х — дитяча праця і 1 — дискримінація молодих працівників (до 24 років). Зафіксовано 113 оголошень, в яких була вікова дискримінація, що становить 25,6% від всіх оголошень. Всі оголошення стосувались надання преференцій певним віковим категоріям. 
20 січня 2006 року у Львові розпочала свою роботу Всеукраїнська науково-практична конференція «Подолання гендерної та вікової дискримінації на ринку праці в Україні: реалії та перспективи», яку проводить Західноукраїнський центр «Жіночі перспективи» спільно з Головним управлінням економіки Львівської облдержадміністрації, Львівським обласним центром зайнятості та Київською громадською організацією «Жінки у засобах масової інформації». Ця конференція стала заключною у реалізації проекту ЗУЦ «Жіночі перспективи» під назвою «Подолання гендерної та вікової дискримінації на ринку праці в Україні: навчання та програма дій», який підтримала делегація Європейської комісії в Україні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ