Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові перейменували 20 вулиць, думку львів'ян врахували не повністю

Сьогодні, 18 серпня, на сесії Львівської міської ради депутати прийняли ухвалу про перейменування ще 20 вулиць у межах дерусифікації та деколонізації.

Про це повідомив заступник міського голови Львова Андрій Москаленко на своїй сторінці у Facebook.

Нагадаємо, раніше Львівська міська рада проводила інтернет-голосування за пропозиції для перейменування 25 “російських” назв вулиць Львова. Загалом львів’яни залишили 13498 відповідей в формі-опитуванні, яке створила міська рада. У формі йшлося про перейменування 25 вулиць. На сесії 18 серпня депутати проголосували за перейменування 20 вулиць. Як зазначив Андрій  Москаленко, ще 11 вулиць буде найменовано на найближчих засіданнях. 

За результатами голосування ради нові назви отримали 20 позицій зі списку. 

Однак зважаючи на результати голосування в сесійній залі, при перейменуванні вулиць не були враховані результати ініційованого ЛМР голосування серед мешканців міста.

Згідно з опитуванням мешканців міста, шість вулиць зі списку на перейменування мали одержати інші назви. До прикладу, вулиця Дмитра Менделєєва мала стати вулицею Марії Складовської-Кюрі, оскільки за цей варіант проголосували 30,2% учасників. Натомість у кінцевому рішенні членів комісії вулицю Менделєєва назвали вулицею Євгена Гладишевського, за якого в онлайн-опитуванні свій голос віддали 28,9%. 

Також думкою львів’ян знехтували при перейменуванні наступних вулиць (наводимо перелік перейменованих вулиць та кількість голосів в опитуванні ЛМР у відсотковому відношенні): 

  • вул. О. Венеціанова – вул. Карла Звіринського (27,8%).

(варіант перейменування на честь Івана-Богдана Весоловського набрав - 34,4% голосів);

  • вул. С. Мельничука – вул. Євгена Лисика (10,6%) 

(в опитуванні максимальну кількість голосів здобув варіант вулиці Івана Драча - 50,8%);

  • вул. В. Перова – вул. Сембратовичів (8%)

(найбільше голосів здобув варіант вулиця Каштелянська - 38,2%) 

  • вул. О. Шумського - вул. Академіка Ярослава Ісаєвича (9%) 

(громадський варіант перейменування на честь Богдана Ступки -65,8%);

  • вул. К. Рилєєва – вул. Івана Вакарчука (серед переліку відповідей до питання такого варіанту не виносили) 

(в опитуванні максимальну кількість голосів здобув варіант “Весни народів” – 40,5%).

Як пояснює Андрій Москаленко, голосування львів’ян прирівняли до одного голосу, який врахувала робоча група під час прийняття рішення.

“Голосування дає один додатковий голос при прийнятті рішення на робочій групі. Це було озвучено тоді, коли анонсували голосування. Фінальне рішення, яке виносимо на сесію, – приймала робоча група, де є історики, митці, архітектури, депутати. 

Після рішення робочої групи – його затвердження виносилось на сесію Львівської міської ради”, – зазначив Андрій Москаленко.

За словами доктора історичних наук і члена постійної комісії із перейменування львівських вулиць Андрія Гречила, не можна говорити про об’єктивне голосування в інтернеті. Свої голоси за перейменування вулиць віддали понад 13 тисяч осіб, натомість у самому Львові мешкає 700 тисяч. Громадське опитування було ініційоване радою для того, щоб орієнтуватися у позиціях, які підтримує більшість. 

“Комісія існує для того, щоб відбирати, голосувати й узгоджувати кінцеві варіанти, – каже Андрій Гречило в коментарі Гал-інфо і додає, - Голосування робили з тієї причини, що в чинному законі від 2012 року передбачено громадське обговорення. Сам формат громадського обговорення законом не визначено”. 

Загалом у межах деколонізації топоніміки у Львові перейменували вже 39 вулиць зі загальної кількости 53. Дві вулиці приєднано до наявних, і ще одну – перейменовано в межах садового кооперативу, зазначив Москаленко.

Ілюстративне фото
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ